Πατούλης μετά από συνάντηση με Τσίπρα: Μπορούμε να στηρίξουμε τη χώρα αλλά όχι μονομερείς ενέργειες

H Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να στηρίξει τη χώρα όποτε και όσο χρειαστεί αλλά χρειάζεται διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες, τόνισε μετά την συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου με επίκεντρο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος ο επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης.

Όπως είπε ο κ. Πατούλης, η συνάντηση έχει «θετικό πρόσημο» και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Ο κ. Πατούλης προανήγγειλε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και αφού δοθούν και περαιτέρω διευκρινίσεις που αφορούν στο γραφειοκρατικό κομμάτι της όλης διαδικασίας, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις των Δήμων. Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της εβδομάδας μετά την ανακοίνωση της ΠΝΠ, η ΚΕΔΕ συνεδρίασε σε εκρηκτικό κλίμα, έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έσπευσε να δώσει συμμετέχοντας στη συνεδρίαση ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε «ευρώ» στην ΤτΕ και προχώρησε σε στάσεις εργασίας στους Δήμους και κινητοποίηση την Παρασκευή. Στο θέμα παρενέβη με προσωπικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Δημάρχους και Περιφερειάρχες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.