Τρεις ημερομηνίες "σταθμοί" μέσα στον Μάιο για την εξεύρεση λύσης

Δεν προέκυψαν ουσιαστικά αποτελέσματα ούτε ελήφθη κάποια απόφαση στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, όπως, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο. Αντιθέτως, οι αντεγκλήσεις, και οι εκατέρωθεν “βολές” τόσο κατά τη διάρκεια όσο και κατόπιν της συνεδρίασης θόλωσαν για ακόμη μία φορά το τοπίο.

Στο πεδίο των ανακοινώσεων και της επικοινωνιακής διαχείρισης της διαπραγμάτευσης, Ελλάδα και δανειστές μένουν συνεπείς στην αναζήτηση λύσεων και στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και να αποφευχθούν δυσμενείς, για όλους, επιπτώσεις.

Είναι προφανές ότι όσα διημείφθησαν στο EuroGroup δεν συνάδουν με τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στην Σύνολο Κορυφής για το μεταναστευτικό. Ούτε, επίσης, οι καλοπροαίρετες δηλώσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου συμφωνούν με το αδιέξοδο του Eurogroup στη Ρίγα που είχε ήδη προεξοφλήσει, με μια ευδιάκριτη δόση κυνισμού, ο  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση που αγωνιά καθημερινά για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων οικονομικών αναγκών, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ο επόμενος μήνας κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμος, με καθοριστικές ημερομηνίες: την 6η Μαΐου, που θα συνεδριάσει ο ELA για την παροχή ρευστότητας, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για μείωση των ποσών που δίνονται στην Ελλάδα, γεγονός που θα επιφέρει πιστωτικά ασφυξία, την 11η Μαΐου λόγω του Eurogroup και των αποφάσεων που θα ληφθούν και την 25η Μαΐου, όπως αποφασίστηκε χθες, είναι η καταληπτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, η Ελλάδα  έχει περιθώριο να συνάψει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ως τις 25 Μαΐου.  Επισημαίνεται ότι «επισήμως παραμένει ως deadline η 11η Μαΐου, όμως, στην πραγματικότητα ο χρόνος έχει επεκταθεί έως τα τέλη Μαΐου. Μένουν ακόμη πέντε εβδομάδες, ώστε η όποια συμφωνία να εγκριθεί τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από το εθνικό κοινοβούλιο», υποστηρίζει το MNI.

Σύμφωνα με το ΜΝΙ, εάν υπάρξει συμφωνία στα τεχνικά κλιμάκια θα ανοίξει τον δρόμο, προκειμένου να υπάρξει και τελική συμφωνία έως τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν και όλα όσα συνέβησαν χθες αναδεικνύουν τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Οι δανειστές εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και το Μαξίμου επιτέθηκε στους θεσμούς ότι αυτοί βάζουν «μπουρλότο» στις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα σκληρό μπρα ντε φερ με άδηλο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ευρωζώνη ζήτησε χθες από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την έλλειψη προόδου προς την επίτευξη μιας λύσης.

«Είχαμε πολύ δύσκολες συζητήσεις» με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μερική καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα με αντάλλαγμα ένα μικρότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και λεπτομερής λίστα μεταρρυθμίσεων», είπε. «Είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη συμφωνία προτού υπάρξει οποιαδήποτε καταβολή (χρημάτων). Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος τελειώνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του EuroGroup.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα, η καταβολή των οποίων έχει παγώσει, δεν θα είναι διαθέσιμα μετά τον Ιούνιο. Ήδη από την άφιξή τους οι Υπουργοί Οικονομικών είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία. «Υπάρχουν ακόμη μεγάλα, μεγάλα προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ. «Χάθηκε πολύς χρόνος», πρόσθεσε.

Η εξάντληση «της ρευστότητας καθίσταται ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος. «Θα χαρακτήριζα τη σημερινή σύνοδο ως μια πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας με την Ελλάδα», σχολίασε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα.

Σε αυτό το κλίμα προστέθηκε και η προειδοποίηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν οι όροι βάσει των οποίων προσφέρεται ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει για το θέμα αυτό στις 6 Μαΐου. «Το μήνυμά μας είναι απολύτως ξεκάθαρο: πρέπει να επιταχύνουμε ήδη από σήμερα, να ενταθούν οι προσπάθειες και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή για μια Ελλάδα σταθερή και δεμένη με την Ευρωζώνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

«Υπήρξε μια ξεκάθαρη απόφαση του Eurogroup να επικεντρωθούμε σε αυτό το σχέδιο και όχι σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο Β», εκτίμησε από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ.