FT: Σε «εκρηκτικό» κλίμα, με κύριο στόχο τον Γ. Βαρουφάκη, το Eurogroup στη Ρίγα

Για εκρηκτική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Ρίγας κάνει λόγο σε εκτενές ρεπορτάζ της, που υπογράφει ο Πήτερ Σπήγκελ, η εφημερίδα Financial Times. Μάλιστα, το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι  ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε σφοδρή επίθεση, με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να τον κατηγορούν ότι έχει υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις του και ότι αδυνατεί να κατανοήσει τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Κατά τον Π. Σπήγκελ η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή κατά τη διάρκεια της τρίωρης, κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης, που ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας φέρεται να έφτασε να υποστηρίξει ότι αντί για συζητήσεις διάσωσης, θα έπρεπε η Ευρωζώνη να συζητά ένα σχέδιο Β για να αντιμετωπίσει την ελληνική χρεοκοπία. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ανάλογα αισθήματα εξέφρασαν και άλλοι Υπουργοί από μικρότερες πιο ευάλωτες οικονομίες. Το σχόλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κατηγόρησε τον Σλοβένο ομόλογο για την παρουσίαση του σεναρίου αυτού, λέγοντας πως όσοι το κάνουν είναι «αντι-ευρωπαϊστές».

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο «αιχμηρός διάλογος» έλαβε χώρα σε μια συνάντηση που αναμενόταν, ως ένα βαθμό, να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία γαι το ελληνικό ζήτημα στη βάση μιας συγκεκριμένης νέας λίστας μεταρρυθμίσεων την οποία η ελληνική κυβέρνηση στη συνέχεια θα έθετε σε εφαρμογή για να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης. Τέλος στην όποια αισιοδοξία έδωσε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος» και ότι «ο χρόνος τελειώνει» για την Ελλάδα.

Η Αθήνα στερεύει επικίνδυνα από ρευστό, επισημαίνει το δημοσίευμα, και ορισμένοι Υπουργοί της Ευρωζώνης φοβούνται ότι χωρίς μια συμφωνία για την απελευθέρωση των πόρων, η κυβέρνηση μπορεί να χρεοκοπήσει ακόμα και στα μέσα Μαΐου, όταν πρέπει να γίνει αποπληρωμή δόσης 750 εκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και σημειώνεται ότι η ένταση που επικράτησε υπέσκαψε προηγούμενες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι επιτεύχθηκε πρόοδος κατά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο την Πέμπτη το βράδυ, εξέλιξη που ενίσχυσε το ευρώ, για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει το δημοσίευμα παραδέχτηκε ότι υπήρξε τεταμένη συζήτηση εντός της συνεδρίασης και επανέλαβε ότι θα πρέπει η διαδικασία διαπραγμάτευσης να επιταχυνθεί. «Έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος τους τελευταίους δυο μήνες», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά, όπως όλοι γνωρίζουμε. Η ρευστότητα γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση». Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις ιδιωτικές συνομιλίες είπαν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε ειδικότερα την επιστροφή σε πιο λεπτομερείς εκτιμήσεις από τους επιτηρητές του προγράμματος στην Αθήνα – κάτι που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει επιμόνως απορρίψει.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι αν και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι «εντελώς αδογμάτιστη» στο πώς θα επιταχυνθούν οι συνομιλίες, κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή των αδιάκριτων ελέγχων από την αποκαλούμενη τρόικα, όπως ήταν μέχρι τώρα γνωστοί οι επιτηρητές του προγράμματος, δεν θα γίνει αποδεκτή. «Η άποψη ότι όλα θα επιλύονταν γρηγορότερα αν επιστρέφαμε στις επισκέψεις της τρόικα του χτες, οι οποίες θα μας έλυναν τις δυσκολίες, θεωρείται από τη δική μας μεριά απλώς ανεδαφική», εμφανίζεται να είπε.

Ο Π. Σπήγκελ υποστηρίζει ότι ο Γ. Βαρουφάκης πρότεινε είτε να υπάρξει γρήγορη εκταμίευση ενός μέρους των 7,2 δισεκατομμυρίων της βοήθειας ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες, είτε εναλλακτικά οι τωρινές συζητήσεις να συγχωνευθούν με αυτές για ένα πιθανό τρίτο πακέτο που θα μπορούσε να πάρει η Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι, όταν πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες αποπληρωμές των δανείων. Αλλά ο επικεφαλής του Eurogroup φέρεται να απέρριψε και τις δύο προτάσεις.

Ταυτόχρονα, ο Μάριο Ντράγκι, Διοικητής της ΕΚΤ, σημείωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει την αξία των ελληνικών ομολόγων όταν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές τράπεζες ως collateral για να λαμβάνουν δάνεια στα πλαίσια του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας – τη μόνη πηγή μετρητών που επιτρέπει σε μερικές από αυτές να λειτουργούν ακόμη. «Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι τα έκτακτα δάνεια θα συνεχίσουν όσο καιρό οι τράπεζες διατηρούν το αξιόχρεό τους και διαθέτουν επαρκή collateral». Ωστόσο τα λόγια του είναι ένδειξη ότι τα περαιτέρω δάνεια μπορεί να γίνουν ακριβότερα για τις ελληνικές τράπεζες.

Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες είπαν ότι μερικές από τις πιο οξείς διαφορές εκφράστηκαν πάνω στο πόση πρόοδος έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση. Ο κ. Βαρουφάκης στην εναρκτήρια ομιλία του είπε στους συνομιλητές του πως πιστεύει ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια διάσκεψη μπορεί να υπάρξει ήδη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όμως οι άλλοι Υπουργοί εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στις 11 Μαΐου περισσότερο θα μπορούσε να εκτιμήσει την κατάσταση, παρά να αποτελέσει ευκαιρία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.