Βαρουφάκης: Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει δικαίωμα αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις

Για σαφείς «ενδείξεις» ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει και σε σημεία «συγκλίσεων» την τελευταία εβδομάδα έκανε λόγο, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ο Υπουργός Οικονομικών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις» και ότι είναι «ανοικτή σε προτάσεις» που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει αποδοχή δεσμεύσεων που δεν μπορούν να επιτευχθούν (πχ δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα) και θα αποβούν αντιπαραγωγικές  και καταστροφικές για την οικονομία και για τη χώρα.

Ο κ. Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση θα «έτρεχε» πολύ γρηγορότερα αν οι δανειστές δεν απέρριπταν το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας «πρώτης» λίστας μεταρρυθμίσεων η οποία θα αποτελούσε τη βάση για μια τελική συμφωνία τον Ιούνιο, αποδεσμεύοντας, ταυτόχρονα, μέρος της δόσης προς την Ελλάδα, δίνοντας έτσι μια χρηματοδοτική «ανάσα» στην κυβέρνηση. «Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να έχουν επιταχυνθεί αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν σε τμηματικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε ότι «αν και η συμφωνία με τους πιστωτές είναι δύσκολη, θα επιτευχθεί, και γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ως παραδείγματα διαφωνιών με τους δανειστές, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να υπογράψει δεσμεύσεις για πρωτοφανή πλεονάσματα που ναρκοθετούν την ανάπτυξη και είναι απίθανο να επιτευχθούν. Επίσης, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις «εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», λέγοντας ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις γι αυτό το θέμα. Τέλος, ανέφερε και το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας υποστηρίζοντας ότι επίσης δεν μπορεί να γίνει δεκτό γιατί είναι αντιπαραγωγικό μέτρο.

Ως παραδείγματα σύγκλισης, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε τις ιδιωτικοποίησης, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης, ο Υπουργός απέκρουσε κάθε κριτική για αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δογματική είναι, ενώ υποστήριξε ότι οι διαδικασίες της «παλιάς σχολής Τρόικας» ήταν εξαιρετικά αργές και δεν θα επιστρέψουμε σε αυτήν την κατάσταση.

Πριν την έναρξη του Eurogroup, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι «αν οι θεσμοί επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα τότε η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά ‘όχι’»  διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες.  Επίσης, διέρρεαν ότι μπορεί οι δανειστές να δηλώνουν ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στις διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν πολλές διαφωνίες και μεταξύ τους για το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και αυτό επίσης προκαλεί ολιγωρία. Τέλος, δεν έκρυψαν τη δυσφορία του ελληνικού οικονομικού επιτελείου για την μη συμπερίληψη του Γ. Βαρουφάκη στην έκτακτη σύνοδο των πιστωτών που πραγματοποιήθηκε στην λετονική πρωτεύουσα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και για διάφορα σενάρια που υποστηρίζουν ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει γίνει στόχος  σφοδρών επιθέσεων και σταδιακά περιθωριοποιείται.