Ολοκληρώθηκε το Euroworking Group - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group

Ολοκληρώθηκε μετά από περισσότερες από 2,5 ώρες δια μέσου τηλεδιάσκεψης στο Euro Working Group χωρίς να γίνουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δηλώσεις. Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχαν, από το Παρίσι όπου βρίσκονται,  ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης.  Τόσο οι Έλληνες εκπρόσωποι όσο και οι ξένοι επέστρεψαν στη Villa Said όπου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, οι οποίες, ούτως ή άλλως, είχε προαναγγελθεί ότι θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή έναρξης του Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων εκτιμήθηκε στο Euroworking Group χωρίς, καταρχήν τουλάχιστον, να γίνει σαφές αν τελικά θα κατατεθεί στο Eurogroup έκθεση προόδου, ακόμη και αν αυτή τελικά δεν είναι γραπτή, όπως επίσης προανήγγειλαν αξιωματούχοι της ΕΕ.  Για μία μέρα επιπλέον, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη, θα συνεχιστούν και οι διαβουλεύσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, οι οποίες, θεωρητικώς, επρόκειτο να λήξουν την Τετάρτη. Παράλληλα, ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ετοιμάζει βαλίτσες για την Ρίγα όπου θα γίνουν προπαρασκευαστικές επαφές ενόψει Eurogroup και πιθανότατα θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις μεταξύ υπουργών στις οποίες θα τεθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Προς Ιούνιο η συμφωνία; 

Η 30η Ιουνίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα, τόνιζε αξιωματούχος των Βρυξελλών λίγες ώρες πριν από το Euro Working Group της Τετάρτης, χαμηλώνοντας εκ νέου τον πήχη των προσδοκιών και ενόψει του Eurogroup στην Λετονία την Παρασκευή.

Επαναλάμβανε ότι είναι γεγονός ότι οι επαφές μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας έχουν εντατικοποιηθεί και πλέον προχωρούν πολύ πιο γρήγορα με την ελληνική πλευρά να προσκομίζει και πληθώρα στοιχείων. Εντούτοις, προσέθετε, υπάρχει ακόμη δουλειά και είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη του μήνα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί συμφωνία ούτε στο Eurogroup στις 11 Μάη, παραπέμποντας την τελική ημερομηνία για τα τέλη Ιουνίου. Άλλες πηγές, προσκείμενες στους Θεσμούς, υποστήριζαν ότι οι δανειστές δεν θα δώσουν πλέον άλλη ημερομηνία – προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση μεταφέροντας, ουσιαστικά, όλα τα σημαντικά ζητήματα σε μια τελική συμφωνία που θα τεθεί στο πλαίσιο ότι είτε θα γίνει δεκτή είτε δεν θα υπάρξει τίποτε μετά από αυτό, στα τέλη Ιουνίου.

Αυτό το σενάριο με τον Ιούνιο, δεν είναι κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλάκις δηλώσει ότι επιθυμεί τελική λύση πακέτο στα τέλη Ιουνίου συνδέοντας την εφαρμογή του μεγαλύτερου και δυσκολότερου μέρους των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν με το νέο πρόγραμμα για τη χώρα. Πρόκειται για τακτική που προϋποθέτει αντοχές, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, στη χειρότερη περίπτωση, να αντέξει χωρίς εκταμίευση δόσης για δύο ακόμη μήνες.

Εντούτοις, η Αθήνα επιδιώκει να προηγηθεί μια συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων μέχρι το αργότερο την 11η Μάη προκειμένου να χαλαρώσει κάπως ο ασφυκτικός χρηματοδοτικός κλοιός που στραγγαλίζει τη χώρα. Αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα διευκολυνθεί να ζητήσει από την ΕΚΤ καταρχήν να υπάρξει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και κατά δεύτερον να αποδεσμευτούν τόσο τα κέρδη από τα ομόλογα, ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ με την μορφή μετρητών όπως και το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που μεταφέρθηκαν από το ΤΧΣ στον EFSF. Με τα ποσά αυτά καλύπτονται σχετικά άνετα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τον Μάη και μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την συμφωνία πακέτο στα τέλη Ιουνίου.

Οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, οι οποίες διεκόπησαν για λίγο την Δευτέρα, προκειμένου ένας εκπρόσωπος από τους Θεσμούς να επικοινωνήσει με τους ανωτέρους του και συνεχίστηκαν την Τρίτη, ενώ πρόκειται να συνεχιστούν αδιαλείπτως και πριν αλλά και μετά το σημερινό Euro Working Group.

Κατά πληροφορίες, ο εκπρόσωπος που ζήτησε την διακοπή ήταν ο Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο διαφωνεί στο να προσδιοριστεί ο στόχος της ανάπτυξης πέραν του 0,6% για το 2015 εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία έχει πληγεί σημαντικά από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Αντίθετα, η Αθήνα και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν φέρονται να έχουν καταλήξει στο να τεθεί ο στόχος στο 1,4%, εκτιμώντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με καλύτερους ρυθμούς.

Φαίνεται επίσης ότι έχει επέλθει κάποιου είδους συμφωνία όσον αφορά στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που τίθεται περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ.  Μια κάποια συμφωνία έχει επιτευχθεί και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων καθώς φαίνεται ότι έγιναν εκατέρωθεν υποχωρήσεις ως προς το που θα διατίθενται τα έσοδα τους. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι επικρατεί το σενάριο το 51% των εσόδων να πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους και το 49% να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία.  Προς το παρόν, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιμένει επίσης στη διατήρηση του ελέγχου σε κομβικούς τομείς, πχ ενέργεια.  Και στο φορολογικό φαίνεται να έχουν επιτευχθεί βήματα προόδου, χωρίς κάτι ακόμη να έχει κλειστεί. Αντίθετα «αγκάθια» παραμένουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αν και δεν αποκλείονται και εκεί βήματα προόδου.