Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί των άρθρων στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Ψηφίστηκε επί των άρθρων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. «Υπέρ» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, με νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήγαγε, έκανε μια προσπάθεια εξεύρεσης συγκλίσεων με την αντιπολίτευση, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα συμβάλει ουσιαστικά στον πολιτικό διάλογο: «Θα έχει ειδήσεις και όχι προπαγάνδα, θα έχει γεγονότα και λιγότερη άποψη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις αλλαγές τις οποίες επέφερε στο νομοσχέδιο, η ΕΡΤ θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές και άλλα νομικά πρόσωπα στην επικράτεια ώστε να μπορεί να είναι και πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου για την ψηφιακή τηλεόραση. Επίσης, προβλέπεται ρητή υποχρέωση για την νοηματική, τον υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή για την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με προβλήματα ακοής και όρασης, ενώ προβλέπεται ακόμα και η ρητή υποχρέωση για διάθεση συγκεκριμένου ποσοστού για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και βιβλίων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παππάς η ΕΡΤ θα διαθέτει κάθε χρόνο το 1,5% του ετήσιου κύκλου των εργασιών της για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και τη στήριξη εκδόσεων βιβλίων.

Επίσης, βελτίωση γίνεται και στο θέμα των συμβασιούχων, σύμφωνα με την οποία η ΕΡΤ προσλαμβάνει το προσωπικό της με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθώς και ορισμένου χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχη εμπειρία σε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μετά από δημοσίευση προκήρυξης και τήρηση των αρχών διαφάνειας, ισότητας, το νόμο 2190 κλπ. Η εν λόγω νομοτεχνική βελτίωση αφορά στη μοριοδότηση συμβασιούχων καθώς ήταν αίτημα να αξιοποιηθεί η εμπειρία τους.

Όσον αφορά το όριο 25% ως πλαφόν για τις εξωτερικές παραγωγές, με νέα διατύπωση προβλέπεται ότι «οι αναθέσεις και οι παροχές αυτές γίνονται με όρους χρηστής διαχείρισης απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας στο πλαίσιο ισοσκελισμένων προϋπολογισμών αφορούν δε σε πρόγραμμα που ενισχύει το παραγόμενο πρόγραμμα από το προσωπικό της ΕΡΤ ΑΕ και στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και των συντελεστών της». Επίσης, καθορίζεται ότι οι Κανονισμοί της ΕΡΤ καταρτίζονται από το Δ.Σ. ύστερα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων και ενώσεων των εργαζομένων της εταιρείας.