Βρήκε λύση η κυβέρνηση για τα 400 εκατ. ευρώ σε... μια ώρα!

Μετά την πρωινή του δήλωση ότι από τα κρατικά ταμεία λείπουν 400 εκατομμύρια ευρώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ανασκεύασε και υποστήριξε ότι βρέθηκε προσωρινή λύση για το θέμα. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του STAR, ο κ. Μάρδας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τους εκπροσώπους ασφαλιστικών ταμείων τον ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 400 εκατ. ευρώ που χρειάζεται άμεσα το γενικό Λογιστήριο.

Νωρίτερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega εξέφρασε την αγωνία του για τα άδεια ταμεία του κράτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 400 εκατ. ευρώ άμεσα για να καλύψει τις ανάγκες της που είναι ασφυκτικές.

Ο κ. Μάρδας αποκάλυψε πως τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε «οριακό σημείο» από τον Φεβρουάριο και εξήγησε ότι πρόκειται για ζήτημα ημερών ενώ στην περίπτωση που η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιμείνει στη “σκληρή γραμμή” και δεν συμμορφωθεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τότε το ποσό θα υπερκαλυφθεί στο τέλος του μήνα από άλλους πόρους. «Θεωρούμε πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε όμως τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους αλλά έχουμε και άλλους πόρους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας .

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων είναι τρεις μήνες και φαίνεται μέσα από τη διαδικασία, ενώ μετά και τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δήλωσε ότι δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα. Υποστήριξε πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Επιπλέον εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και εξέφρασε την άποψη ότι εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κάποιος Δήμαρχος να αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, ο κ. Μάρδας απάντησε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις και τόνισε ότι μόνο οι Δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το εάν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας και εκείνος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί πεδίο συνεννόησης εάν υπάρξει σαφής προσδιορισμός του χρόνου που θα έχουν υποχρέωση για τα διαθέσιμά τους οι δήμοι.