Κατατίθεται, τον Μάη, στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Κατατέθηκε στην Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή (ΟΚΕ) το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά. Την επαναφορά του κατώτατου μισθού και του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να έλθει στη Βουλή και να ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου. Το νομοσχέδιο προωθεί, παρά τις ενστάσεις των δανειστών, την επαναφορά του κατώτατου μισθού την 1η Οκτωβρίου στα 650 ευρώ μεικτά (από 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και από 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών) και στα 751 ευρώ από την 1η Ιουλίου 2016.

Ταυτοχρόνως, το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει ότι καταργείται η απαγόρευση της χορήγησης αυξήσεων μέσω των ωριμάνσεων, δηλαδή των πολυετιών, αλλά δεν τις επαναφέρει στα προς του 2012 επίπεδα. Η επαναφορά των πολυετιών επαφίεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, είναι δηλαδή θέμα που αναμένεται να συμπεριληφθεί μελλοντικά στις συμβάσεις. Ωστόσο οι εργοδότες έχουν ταχθεί κατά της επαναφοράς των τριετιών.

Στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται: η επαναφορά του χρόνου της μετενέργειας των συμβάσεων από τους τρεις στους έξι μήνες. Η «επεκτασιμότητα» των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενου ενός κλάδου όταν οι εργοδότες που υπέγραψαν απασχολούν το 50% συν ένα των εργαζομένων.

Αλλαγές επέρχονται και στον τρόπο λειτουργίας αλλά και στον ρόλο που θα διαδραματίζει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι να ενισχύσει τον ρόλο του Οργανισμού. Ο ρόλος του ΟΜΕΔ θα είναι αναβαθμισμένος, ενώ θα επανέλθει η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής σε αυτόν. Επίσης στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ίδρυση «Σώματος Εμπειρογνωμόνων» που θα παρέχει στους διαιτητές του ΟΜΕΔ στοιχεία για τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης ή και του κλάδου που εξετάζεται.