Οι ωκεανοί αλλάζουν σταδιακά χρώμα - Τι αναφέρει μελέτη της NASA και πώς εξηγείται το φαινόμενο

Μια αλλαγή που δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής στο ανθρώπινο μάτι εξελίσσεται στους ωκεανούς της Γης, σύμφωνα με τη NASA, καθώς μια πράσινη απόχρωση καλύπτει πλέον τη μισή τους έκταση.

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Nature και προκύπτει από ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών της NASA.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν και μικροβίων κοντά στην επιφάνεια των ωκεανών.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, το φυτοπλαγκτόν είναι το θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και η ανάπτυξή του υπό κανονικές συνθήκες είναι σημάδι υγείας των ωκεανών. Ωστόσο η υπερανάπτυξη και η απορρόφηση οξυγόνου από μεγάλες μάζες των μικροοργανισμών συνδέεται με την αύξηση των νεκρών ζωνών των ωκεανών.

Η Στέφανι Ντούτκιεβιτς του πανεπιστημίου «MIT», η οποία είναι μία από τις συντάκτριες της μελέτης, υπογραμμίζει πως «οι αλλαγές συνδέονται με τις αλλαγές που επιφέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον».

NASA: Το φαινόμενο «πρασινίσματος» ανακαλύφθηκε από δορυφορικές φωτογραφίες

Το φαινόμενο του πρασινίσματος των ωκεανών ανακαλύφθηκε από την ανάλυση δεδομένων της NASA από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Ιούνιο του 2023

Οι ερευνητές εξέτασαν την επιφάνεια του ωκεανού μέσα από επτά μήκη κύματος του φωτός χρησιμοποιώντας το σύστημα MODIS του δορυφόρου Aqua της NASA.

Αν και ο ωκεανός φαίνεται να έχει ομοιόμορφα μπλε χρώμα με γυμνό μάτι, το χρώμα του περιέχει ένα μείγμα από αυτά τα μήκη κύματος τα οποία κυμαίνονται από μπλε και πράσινο έως και κόκκινο.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ωκεανοί κοντά στον ισημερινό έχουν γίνει σταθερά και μόνιμα περισσότερο πράσινοι, δύο φορές περισσότερο από αυτό που ανέμεναν οι επιστήμονες.

Τέλος, σύμφωνα με την μελέτη φαίνεται πως αυτό σχετίζεται και με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου.