Μέσα σε 24 ώρες καταρρίφθηκε δύο φορές η θερμότερη μέρα στην ιστορία

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε ρεκόρ όλων των εποχών στη μέση θερμοκρασία, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, αφού η κλιματική αλλαγή αφήνει έντονα το αποτύπωμά της.

Μετά το ρεκόρ της μέσης θερμοκρασίας στους 17,01 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκε για την 3η Ιουλίου, σήμερα ανακοινώθηκε πως το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε χθες, αφού η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18 βαθμούς Κελσίου.

Να τονιστεί πως πριν από αυτά τα δύο ανησυχητικά ρεκόρ, η προηγούμενη μεγαλύτερη μέση θερμοκρασία ήταν 16,92 βαθμοί, από τις 14 Αυγούστου του 2016 και 24 Ιουλίου του 2022.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δικές του μετρήσεις για την Δευτέρα 3 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι ήταν η θερμότερη ημέρα στην «βάση δεδομένων ERA5», ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει για την χθεσινή ημέρα.

Το ανησυχητικό είναι πως οι ειδικοί φοβούνται ότι το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί εκ νέου και μάλιστα σύντομα, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο ξεκίνησε η θερινή περίοδος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται πάντα στα τέλη Ιουλίου.

Εκτιμούν δε, πως η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας είναι μία πρώτη «γεύση» εν όψει του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η NOAA προ μηνός ανέφερε ότι το φαινόμενο με την άφιξή του θα προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών.