Ποδηλατόδρομος θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια

Στις 12 Νοεμβρίου, αναμένεται να εγκαινιαστεί στην Ολλανδία, ο νέος ποδηλατόδρομος μήκους 70 μέτρων στην κωμόπολη Κρόμενι (25km έξω από το Άμστερνταμ), ο οποίος διαθέτει ενσωματωμένα ηλιακά panels.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αυτή η μικρή λωρίδα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τριών σπιτιών, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα στροφής των panels ανάλογα με τη θέση του Ήλιου για μέγιστη απορρόφηση ακτινοβολίας. Στόχος τους είναι να μεγαλώσουν το κομμάτι στα 100m μέχρι το 2016, ενώ πιο μακροπρόθεσμα ελπίζουν ότι θα γεμίσουν όλους τους δρόμους με τέτοια ηλιακά panels για να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες σπιτιών, επιχειρήσεων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για την εφαρμογή ενός τέτοιου project, βρίσκεται στο ότι η κατασκευή τους είναι πολύ ακριβή, κάτι που αποδεικνύεται από τα €3 εκατ. που δαπανήθηκαν για αυτή τη μικρή λωρίδα.

Το “project Solar Roadways” (επίστρωση δρόμων και πεζοδρομίων με ηλιακούς συλλέκτες), χρήζει της υποστήριξης του κοινού. Οι εμπνευστές της ιδέας ξεκίνησαν γι’ αυτό τον λόγο, πριν αρκετούς μήνες, καμπάνια μέσω της πλατφόρμας Indiegogo. Το σχέδιο συγκέντρωσε ήδη $2.200.000, τη στιγμή που ζητούσαν $1.000.000 για να ξεκινήσουν.