ForestLIFE: Μαθαίνοντας να ζούμε με το δάσος

Εκδήλωση για την παρουσίαση έργου ForestLIFE πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμένος εκ μέρους της Προέδρου του Μουσείου κ. Νίκης Γουλανδρή τόνισε ότι «για το Μουσείο, το δάσος αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και θεμέλιο του ελληνικού πολιτισμού. Γι αυτό και συνεχώς εργάζεται για την ενίσχυση του σεβασμού των ελλήνων πολιτών προς το δάσος». Επισήμανε ότι αποτελεί «ένα μεγάλο έργο, χρειάζεται διαρκή προσπάθεια εξ ου και οι σχετικές πρωτοβουλίες πρέπει να ενταθούν».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ κ Μουσουρουλης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και συγκίνηση που σήμερα βρίσκομαι σ’ ένα μουσείο, το οποίο δεν αποτελεί μόνο ένα διεθνώς καταξιωμένο φορέα, αλλά και μια πραγματική κιβωτό γνώσης για το περιβάλλον μας.
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι μια απτή απόδειξη του πως άνθρωποι αφοσιωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν να προσφέρουν ένα έργο που ξεπερνά τα πρόσωπα, γίνεται θεσμός.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω την κυρία Γουλανδρή για την πολύτιμη αυτή συμβολή της, η οποία την έχει αναδείξει σε πραγματικό σύμβολο ευαισθησίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα το δάσος μας απειλείται. Απειλείται από την παρέμβαση του ανθρώπου είτε άμεσα είτε έμμεσα: Η παράνομη υλοτομία, οι πυρκαγιές, οι καταπατήσεις, η έλλειψη αειφορικής διαχείριση, η έλλειψη πλήρους χαρτογράφησης και βέβαια η κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί μια βαριά σκιά στην περιβαλλοντική προοπτική.

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η θέση της χώρας μας παραμένει σταθερή ως προς το ότι απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο ότι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν δυσοίωνα. Κι είναι σαφές ότι η άλλοτε μακρινή απειλή είναι πλέον εδώ μπροστά μας. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Και η δική μας θέση, η δική μας ώθηση, στο μέτρο των δυνάμεων μας, είναι να επιτευχθεί μια καλή διεθνής συμφωνία το Δεκέμβριο στο Παρίσι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη και όλα τα κράτη θα έχουν τους δικούς τους αντίστοιχους – μικρούς ή μεγάλους- στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, έχει ήδη πετύχει τους στόχους της για το 2020 – και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γι αυτό- αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.

Το Υπουργείο προχωρεί με ταχύ ρυθμό στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής (που φυσικά θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένα μέτρα δασοπροστασίας ανά περιφέρεια). Προσδοκώ ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η απαραίτητη διαβούλευση πριν την έγκριση αυτού του αναλυτικού σχεδίου δράσης.

Κρίσιμος ωστόσο είναι και ο ρόλος της παιδείας στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ξέρουμε όλοι σήμερα ότι δεν επαρκούν οι δημόσιοι πόροι. Χρειάζεται σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα αξιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, μπορούν να αναδείξουν το περιβάλλον ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι χωρίς την επιχειρηματικότητα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.

Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί διαρκή εγρήγορση και συνεχή προσπάθεια. Σ αυτό το πλαίσιο η συνεργασία του Υπουργείο με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική. Η Δασική Υπηρεσία και το ΕΚΒΥ έχοντας πλέον πολλές κοινές εμπειρίες και συναντίληψη των προκλήσεων αυτών κατέθεσαν το 2014 την πρόταση του έργου ForestLife στο Ευρωπαϊκό μέσο LIFE. Και είμαστε όλοι ιδιαίτερα χαρούμενοι που το έργο αυτό μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Είναι ένα έργο που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας μόνιμης υποδομής που θα εξυπηρετεί τη διάχυση και την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών. Θα ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δασικών αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων στις δασικές περιοχές του Δικτύου Natura 2000 μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας μίας διαδικτυακής «Πλατφόρμας Συνεργασίας για τα Δάση».

Το έργο προβλέπει επίσης:

Την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων του προσωπικού των δασικών υπηρεσιών και άλλων εμπλεκόμενων, μέσω κατάρτισης σε θέματα δασικής διαχείρισης, βιοποικιλότητας, προστασίας του εδάφους, κλιματικής αλλαγής κ.ά.

Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των χρηστών των δασών μέσω της ανάπτυξης σύγχρονων εργαλείων όπως μίας πολλαπλής εφαρμογής (Application-App) για smartphones και tablets που θα λειτουργεί ως δίαυλος πληροφόρησης για τους επισκέπτες των δασών, τις δασικές υπηρεσίες, τους φορείς διαχείρισης, τους Δήμους, τους εμπειρογνώμονες κ.λπ.

Τέλος προβλέπει την ανάδειξη των ελληνικών δασών ως πρότυπων περιοχών, όπου η αναψυχή των επισκεπτών και η διατήρηση μπορούν να είναι συμβατές μέσω της υλοποίησης ενός εκτεταμένου πακέτου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.