Στη μείωση εκπομπής αερίων άνθρακα έως 28% προχωρά η Αυστραλία

Στη μείωση εκπομπής αερίων άνθρακα από 26 έως 28% σε σύγκριση με το 2005 δεσμεύτηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας έως το 2030, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, οι στόχοι είναι μικρότεροι από άλλες ανταγωνιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Ο αρχικός στόχος της μεγάλης χώρας της Ωκεανίας είναι να μειώσει κατά 5% έως το 2020, σε σύγκριση με το 2005, τις εκπομπές αερίων άνθρακα, παρ’ ότι η ίδια παραμένει μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγείς άνθρακα στον πλανήτη.

Η Αυστραλία, όπως και άλλες χώρες, δεσμεύτηκαν στη σύσκεψη του Παρισιού να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μειώσουν σε ικανό ποσοστό τις εκπομπές αερίων άνθρακα, οι οποίες είναι οι βασικές υπεύθυνες για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης.

Σύμφωνα με το κλιματολογικό συμβούλιο, η Αυστραλία, η οποία είναι η 13η χώρα σε εκπομπές αερίων, πρέπει να μειώσει κατά 60% τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2030, σε σύγκριση με το 2000 και όχι με το 2005, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη Γη κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα χρόνια.