Ντράγκι: Η λύση είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης

«Όλοι θέλουμε να επιτύχει η Ελλάδα αλλά οι απαντήσεις είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη «πολλή δουλειά» και ότι «επείγει». Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να σημειώσει, και αυτός, ότι σε αντίθεση με το 2012, το 2011, και το 2010, η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη απέναντι στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο χειροτέρευσης της κατάστασης.

Ο Διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι θα πρέπει να «αποκατασταθεί ο διάλογος» την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές αναμένουν από την Ελλάδα μία λίστα από μεταρρυθμίσεις πριν από την εκταμίευση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η Αθήνα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει μεγάλη ανάγκη. Επίσης, συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να είναι προσεκτική απέναντι στις «δημοσιονομικές επιπτώσεις» των προτάσεών της.

Αρνούμενος να προβεί σε εικασίες σχετικά με μία στάση πληρωμών στην Ελλάδα, που συνεπάγεται σχεδόν βέβαια με μία έξοδο από την Ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ευρωζώνη διαθέτει τα μέσα απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης, τα οποία «θα χρησιμοποιούσε στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης». Προσέθεσε, όμως, ότι παρόλα αυτά η Ευρωζώνη θα βρισκόταν σε «άγνωστο έδαφος» αν η ελληνική κρίση χειροτέρευε.