Σενάρια για "Φόρο Πολυτελών Διακοπών"

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα επιβολής ενός νέου φόρου ειδικά σε εκείνους που πηγαίνουν σε πολύ ακριβά νησιά και διαμένουν σε πανάκριβα καταλύματα. Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση θα αποφεύγει να αυξήσει το ΦΠΑ και να ξεπεράσει τη νομική δυσκολία να εξαιρεθούν από το καθεστώς έκπτωσης κάποια νησιά.

Το συγκεκριμένο μέτρο φέρει κάποιες δυσκολίες όσον αφορά την εφαρμογή του, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από πιο όριο και πάνω θα θεωρούνται πολυτελείς οι διακοπές, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να αυξηθεί η φοροδιαφυγή, διότι ενδέχεται να δηλώνονται λιγότερα έξοδα από τα πραγματικά.

Παράλληλα, το θέμα των συντάξεων κρίνεται πως μπορεί να λυθεί αν σταματήσουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ενώ στις αποκρατικοποιήσεις, το ζητούμενο για την Κυβέρνηση είναι τα έσοδα από αυτές να συνδεθούν με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, με του πιστωτές, είναι μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί μια λύση που θα “ξεκλειδώσει” την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Οι τέσσερις “κόκκινες γραμμές” της Κυβέρνησης είναι αυτές που οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες, προσπαθούν να διευθετήσουν ώστε να υπάρξει συμφωνία μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων. Ουσιαστικά, σε δύο ζητήματα η ελληνική πλευρά δεν “κάνει πίσω”, και συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό και στο αίτημα των δανειστών για μείωση των συντάξεων.