Reuters: Οι μισθοί και οι συντάξεις του Απριλίου «τελειώνουν» τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που απομένουν στα ταμεία ολόκληρου του Δημόσιου τομέα ώστε να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος Απριλίου, υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο, όπως λέει, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος φέρεται να λέει ότι «αυτά είναι τα τελευταία μετρητά που έχει το ελληνικό κράτος».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως τα ταμειακά διαθέσιμα θα βρεθούν στο «μείον» από τις 20 Απριλίου σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορέσει να αντλήσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που διατηρούν ακόμα ορισμένοι δημόσιοι φορείς, όπως ασφαλιστικά Ταμεία. Χωρίς αυτό το ποσό, θα υπάρξει κενό 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κάλυψη μισθών και συντάξεων στα τέλη Απριλίου.

Βεβαίως, γεγονός που σημειώνει και το Reuters είναι ότι τα τακτικά φορολογικά έσοδα, που ξεκινούν να εισρέουν στις αρχές κάθε μήνα, θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία. Επιπροσθέτως, πρέπει να τονιστεί -και αυτό δεν το αναφέρει το πρακτορείο- ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για την τόνωση των εσόδων και στη ρύθμιση των 100 δόσεων η εφαρμογή της οποίας ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, αλλά και σε μια σειρά άλλων δράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την  Πέμπτη ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί υπουργική απόφαση για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του Δημοσίου στο κοινό ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Reuters επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καταβάλει την επόμενη δόση, περίπου 950 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλει στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Μετά τη δόση του ΔΝΤ, ακολουθούν και πάλι οι εγχώριες υποχρεώσεις.

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Huffington Post την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε εκ νέου πως σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη επιλογής μεταξύ του ΔΝΤ και μισθών ή συντάξεων, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθωτούς και συνταξιούχους.