Δεν αναμένεται λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Ρίγας τόνισε ο Β. Σόιμπλε

Δεν αναμένεται λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Ρίγας, επανέλαβε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις από την Ουάσινγκτον κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι αμέσως μόλις οι τρεις Θεσμοί διαπιστώσουν κάποια πρόοδο με την Ελλάδα, θα δοθεί το «οκ» για να εκταμιευτούν τα χρήματα. Παράλληλα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι “η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά το να ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητά της”, ωστόσο όμως διαπίστωσε πως είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να χάσει ένα κράτος-μέλος, η απάντηση του κυρίου Σόιμπλε ήταν «όχι».

Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα έχει προβλήματα για να βρει πιστωτές εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αν βρουν χρήματα οι Έλληνες είναι ευπρόσδεκτοι να τα πάρουν. Οι Ευρωπαίοι είπαν ΟΚ, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε (να δανείζουμε χρήματα) έως το 2020. Αν βρείτε χρήματα απ’ αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη, να δανειστείτε. Θα χαρούμε. Αλλά είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον που θα σας δανείζει ποσά ύψους 200 δισ. ευρώ».