«Η Γερμανία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου των Financial Times που αναφέρεται στα «σκληρά λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτή την εβδομάδα, ο οποίος απέκλεισε βραχυπρόθεσμα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών». Τα λόγια του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «αντανακλούν τη σκλήρυνση της γερμανικής πολιτικής στάσης που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μίας συμφωνίας».
«Το Βερολίνο είναι πολύ περισσότερο προετοιμασμένο να αφήσει την Ελλάδα από ό,τι πιστεύει ο κόσμος εκτός Γερμανίας» δηλώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης στους FT και συμπληρώνει: «Ακούστε τι λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα το διαπιστώσετε. Είναι εντελώς απελπισμένος με την Ελλάδα».
Εν τω μεταξύ, εντείνεται η δυσπιστία των Γερμανών πολιτικών προς την Ελλάδα. Παραπονιούνται για τη μέχρι στιγμής αποτυχία της Αθήνας να παρουσιάσει μία εκτενή λίστα προτάσεων στις διαπραγματεύσεις. Η ατμόσφαιρα έχει επίσης δηλητηριαστεί από το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και Γερμανοί βουλευτές που έβλεπαν με συμπάθεια την Ελλάδα, επιμένουν ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τις συνομιλίες για οικονομική στήριξη.
«Τους τελευταίους μήνες έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης» εξηγεί ο Hans Michelbach, ο επικεφαλής του CDU/CSU στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την οικονομία. «Δεν βλέπουμε καμία αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Έτσι, μέρα με τη μέρα χάνεται στη Γερμανία η στήριξη προς την Ελλάδα» σημειώνει.
Ο Kurt Lauk, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του CDU δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα στηρίξει η Bundestag νέα δάνεια για την Ελλάδα». Δημοσίως, το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, στην αποφυγή της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ, αναφέρουν οι FT.
Αξιωματούχοι αρνούνται ότι δουλεύουν για κάποιο Σχέδιο Β, όπως μία ελεγχόμενη χρεοκοπία που θα μπορούσε να κρατήσει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης ή για μία ελεγχόμενη έξοδο από το ευρώ. Οι πολιτικοί και σύμβουλοί τους όμως, είναι όλο και πιο έτοιμοι να λύσουν τους ζυγούς – ορισμένοι μάλιστα ζητούν ανοιχτά να ξεκινήσουν αυτές οι προετοιμασίες. «Πρέπει να συζητήσουμε τις επιπτώσεις επειδή σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» δήλωσε ο κ. Lauk στους FT, των οποίων το άρθρο αναδημοσιεύει το Euro2day.