Θα υπάρξει «ενδιάμεση συμφωνία» μέχρι τα τέλη Απριλίου αλλά το πραγματικό «deal» θα γίνει στα τέλη Μάη ή τον Ιούνιο εκτιμά αναφερόμενος στην Ελλάδα ο διεθνής οίκος Exotix, σε έκθεσή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές. Κατά την εκτίμηση του οίκου, η «ενδιάμεση» συμφωνία θα σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να φέρει σε πέρας μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι θα προχωρήσει σε λήψη ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων, πιθανώς λιγότερων από όσα εμφανίζονται να ζητούν οι πιστωτές, ενώ ταυτόχρονα οι δανειστές θα αποδεσμεύσουν κάποια χρηματικά ποσά που θα χαλαρώσουν κάπως την χρηματοδοτική ασφυξία που ταλανίζει την χώρα. Όλα αυτά, υποστηρίζει ο διεθνής οικονομικός οίκος, δεν αποκλείεται να πυροδοτοτήσουν ενδοκομματικές και ενδοκυβερνητικές ανακατατάξεις.
Στην έκθεσή του, ο οίκος Exotix υποστηρίζει ότι αν, κατά διάψευση των εκτιμήσεών του, υπάρξει Grexit, η ΕΕ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το κόστος του και για την ίδια δεν θα είναι αμελητέο. Η εκτίμηση της Exotix είναι πως οι ζημιές για τον επίσημο τομέα της ΕΕ μπορούν να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η ΕΚΤ και ο ESM θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, ενώ θα προκληθεί πανικός στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.Υπογραμμίζονται επίσης οι γεωπολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης καθώς θα δημιουργούνταν ένα δυνητικά αποτυχημένο (failed) κράτος στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, δε, ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, θα στρεφόταν προς τη Ρωσία και την Κίνα. Ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να αντιμετωπίζεται «ελαφρά τη καρδία».
Τρία σενάρια για τα ελληνικά ομόλογα: το πρώτο είναι να τα αγοράσετε
Μετά το sell off στα ομόλογα, η Exotix εκτιμά ότι τόσο τα GDP warrants όσο και τα ομόλογα έχουν περιθώριο ανόδου 12,3% και 10,3% αντίστοιχα.
Παράλληλα αναβαθμίζει σε «buy» από «hold» τη σύσταση τόσο για τα ομόλογα, όσο και για τα warrants που συνδέονται με το ελληνικό ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα ειδικότερα, δηλώνει προτίμηση σε αυτά που λήγουν στην αρχή προς μέση της σειράς, κυρίως εκείνα που λήγουν το 2028.
Τονίζει ωστόσο πως η σύσταση είναι για έξι μήνες καθώς υπάρχουν καθοδικά ρίσκα ως προς τις τιμές, ενόσω οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Exotix υιοθετεί τρία σενάρια για την πορεία των ομολόγων για τους επόμενους έξι μήνες. Με βάση το πρώτο (πιθανότητα 15%), η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ και η τιμή των ομολόγων υποχωρεί στο 17%.
Σύμφωνα με το δεύτερο, η αβεβαιότητα για την Ελλάδα παραμένει και οι αποδόσεις των τίτλων υποχωρούν κατά μέσο όρο στο 8,5%. Το τρίτο σενάριο (πιθανότητα 40%) προβλέπει η Ελλάδα έρχεται σε συμβιβασμό με τους εταίρους και επέρχεται αλλαγή στον κυβερνητικό σχηματισμό, δεδομένο που οδηγεί αρχικά σε ισχυρή πτώση αλλά μετά σε ανάκαμψη για τα ομόλογα.