ΣτΕ: Κοντά σε απόφαση ριζικής ανατροπής των περικοπών στις συντάξεις

Σε απόφαση «βόμβα» για τις περικοπές στις συντάξεις φαίνεται ότι τείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία πιλοτικής δίκης εξετάζοντας προσφυγές κατά της συνταγματικότητας των σχετικών μνημονιακών νόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει την συνταγματικότητα του νόμου 4093/2012 ο οποίος προέβλεπε περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από 5% έως 15%, κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας. Μέχρι στιγμής, στην πορεία της πιλοτικής αυτής δίκης η πλειοψηφία διατυπώνει την άποψη ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές.

Αν τελικά η πλειοψηφία αυτή αποτυπωθεί σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει οι συντάξεις να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν προ των περικοπών. Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ θα δικαιωθούν, και αναδρομικά, που σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουν και τις αποδοχές που στερήθηκαν από το 2012 και μετά. Αναδρομική ισχύ η απόφαση θα έχει και για όσους έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια σε χαμηλότερο βαθμό, και αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ η οποία θα δημιουργήσει δεδικασμένο. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, που δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, απλώς θα δουν τις συντάξεις τους να επανέρχονται χωρίς αναδρομικά.

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την μείωση των συντάξεων τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός από τα χρήματα που θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά, θα απολέσουν περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν εξοικονομήσει από τις περικοπές. Και αυτό την στιγμή, που το ΔΝΤ, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις της Διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ, πιέζει αφόρητα την ελληνική κυβέρνηση για ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, αρχής γενομένης από την υιοθέτηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή της λογικής ότι εφόσον τα ταμεία δεν έχουν αποθεματικά (που δεν έχουν τα περισσότερα λόγω της κρίσης, της αύξησης της ανεργίας άρα και της μείωσης των εισφορών, αλλά και λόγω του PSI) το κράτος θα μπορεί να εγγυηθεί μόνο το ποσό των 360 ευρώ ως σύνταξη και ο ασφαλισμένος θα προσθέτει αυτό ποσό ανάλογο των εισφορών του κατά τα χρόνια εργασίας του.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαψεύσει ότι το ΔΝΤ πιέζει για μειώσεις συντάξεων, κάτι όμως που έχουν επιβεβαιώσει τόσο ο κ. Στρατούλης όσο και ο κ. Μάρδας.  Πάντως, μια απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή των συντάξεων εκτιμάται ότι θα μπορούσε, υπό συνθήκες, ν’ αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ως επιχείρημα απέναντι στους πιστωτές καθώς μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις όταν και οι παλιές έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.  Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να βρει και γι αυτά τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ ισοδύναμα μέτρα για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται.