Υπόμνημα για προετοιμασία Grexit έχει εκπονήσει το φινλανδικό ΥΠΟΙΚ

Υπόμνημα που αναφέρεται στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που η Αθήνα δεν εκπληρώσει τους όρους που έχει θέσει το Eurogroup έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας Helsingin Sanomat. Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το υπόμνημα έχει ημερομηνία 27 Μαρτίου και καλεί την κυβέρνηση της χώρας να προετοιμαστεί για την πιθανότητα να τερματιστεί η ρευστότητα στην Ελλάδα εντελώς μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν για την Ελλάδα πριν από αυτό το χρονικό διάστημα», σημειώνεται στο υπόμνημα, στις οποίες περιλαμβάνεται η απόφαση για το αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει μέρος της νομισματικής ένωσης. Σημειώνεται, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση και δάνεια μόνο αν ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε ο οποίος μιλώντας στην Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δήλωνε:

«Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα. Οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρες και η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον χρήματα, μόνο όταν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν απλώς αποφασιστεί, αλλά και υλοποιηθεί. Η αποδέσμευση των δανείων απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η Φινλανδία θα δώσει τη συγκατάθεσή της, μόνο εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι».