Μείωση ΑΕΠ το α’ τρίμηνο «βλέπει» η Eurobank

Μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4% με 0,6%, σε τριμηνιαία βάση και κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, διαπιστώνει ανάλυση της  Eurobank βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως την 6η Απριλίου του 2015. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ υπολογίζεται μεταξύ 0,0% και 0,2%.

Οι ανωτέρω εκτιμήσεις για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015 θεωρούνται αυστηρά προκαταρκτικές, καθώς η ροή των μακροοικονομικών στοιχείων που αφορούν την εν λόγω περίοδο θα συνεχιστεί τους επόμενους δύο μήνες, διευκρινίζει η τράπεζα στην ανάλυσή της.

Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσημη εκτίμηση για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αναμένεται να δημοσιευθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 15 Μαΐου 2015. Για το σύνολο του 2015, η Eurobank συνεχίζει να αναμένει ελαφρώς θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, κυρίως λόγω προσδοκιών για περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στον τουριστικό κλάδο, επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των εισαγωγών και μικρή θετική επίδραση (0,13 ποσοστιαίες μονάδες) από τη βάση σύγκρισης με το προηγούμενο έτος.

Τονίζεται, ότι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την επαλήθευση της ανωτέρω πρόβλεψης είναι η ταχεία άρση της αβεβαιότητας που πηγάζει από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους επίσημους δανειστές, με στόχο την υλοποίηση των συμφωνιών του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015.