FT: Τα αποθέματα της Ελλάδας εξαντλούνται στα τέλη Απριλίου

«Θα εξυπηρετήσουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά θα πιεστούμε για να βρούμε τα χρήματα για τις εσωτερικές πληρωμές στο δεύτερο μισό του Απριλίου. Ο επόμενος μήνας είναι ένα διαφορετικό ζήτημα», δήλωσε στους Financial Times ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, καθώς η Αθήνα επιζητεί συμφωνία με τους δανειστές έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της τον Απρίλιο, όμως θα δυσκολευτεί να βρει το ρευστό που απαιτείται για τις εσωτερικές πληρωμές προς τα τέλη του μήνα και κινδυνεύει με πτώχευση τον Μάιο, αν έως τότε δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

«Θα εξυπηρετήσουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά θα πιεστούμε για να βρούμε τα χρήματα για τις εσωτερικές πληρωμές στο δεύτερο μισό του Απριλίου. Ο επόμενος μήνας είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Θα ξεμείνουμε από χρήματα εάν δεν νομοθετηθούν μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμευθούν κάποια κεφάλαια στήριξης», δήλωσε στους FT ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στις διεθνείς υποχρεώσεις που θα εξυπηρετηθούν – κατά την ίδια πηγή – περιλαμβάνονται η δόση περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλεται στο ΔΝΤ (9 Απριλίου) και ακόμα 420 εκατομμύρια που θα οφείλονται σε διεθνείς επενδυτές με τη λήξη του 6μηνου έντοκου γραμματίου στις 14 Απριλίου. Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στο υπόλοιπο 1 δισ. που θα πρέπει να πληρωθεί στις 14 Απριλίου, ή το 1 δισ. που αναλογεί στο 3μηνο έντοκο γραμμάτιο το οποίο λήγει στις 17 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν 1 δισ. στο ΔΝΤ (χρεώσεις την 1η Μαΐου και δόση στις 12 Μαΐου), πέραν των υπόλοιπων υποχρεώσεών του Δημοσίου, όπως μισθοί και συντάξεις. Με αυτά τα δεδομένα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η διπλή συνεδρίαση του Euro-working Group την Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου θα γίνει μια αποτίμηση των έως τώρα διαπραγματεύσεων, ενόψει του κρίσιμου άτυπου Eurogroup στις 24 Απριλίου. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις ομάδες των θεσμών στην Αθήνα ξανάρχισαν χθες την Μεγάλη Τρίτη.

Βασικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση των «παγωμένων» δόσεων στήριξης ύψους 7,2 δισ. «Οι προτάσεις μας είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά προχωράνε», δήλωσε στους FT ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος.