Αναγκαίος ο απεγλωβισμός κεφαλαίων από μη παραγωγικές επιχειρήσεις

Ο απεγκλωβισμός κεφαλαίων και εργασίας από μη παραγωγικές επιχειρήσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) και η καλύτερη δυνατή χρήση τους σε νέους, δυναμικούς, καινοτόμους και παραγωγικούς φορείς της οικονομίας, πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τη Eurobank.
Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, η αύξηση της χρηματοδότησης αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η αύξηση του επιπέδου της χρηματοδότησης δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη θετικών και παράλληλα υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Δηλαδή, ακόμα και με το ίδιο επίπεδο πιστώσεων (ή ακόμα και μικρότερο) το εγχώριο προϊόν μπορεί να αυξηθεί.
«Αν υποθέσουμε ότι η κατανομή των κεφαλαίων στις διάφορες παραγωγικές χρήσεις τους δεν είναι αποτελεσματική, π.χ. λόγω στρεβλώσεων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, τότε μέσω πολιτικών δομικών μεταρρυθμίσεων, π.χ. άρση των στρεβλώσεων, μπορεί να γίνει μια ανακατανομή των χρηματοδοτήσεων με κατεύθυνση τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας με αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας παραγωγικότητας και ως εκ τούτου και του εγχωρίου προϊόντος» τονίζει η Eurobank.
Συνεπώς, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, «το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αυξήσουμε το επίπεδο της εγχώριας χρηματοδότησης, κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι ο απεγκλωβισμός κεφαλαίων (και εργασίας) από μη παραγωγικές επιχειρήσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) και φυσικά η καλύτερη δυνατή (αποτελεσματική) χρήση τους σε νέους, δυναμικούς, καινοτόμους και παραγωγικούς φορείς της οικονομίας μας».