Σε ποιες τιμές θα κυμανθεί το αρνί και το κατσίκι ενόψει Πάσχα - Τι λένε κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες

Οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι φαίνεται ότι θα είναι φέτος «τσουχτερές», σε σχέση με το 2023.

Tα περισσότερα αρνιά και κατσίκια θα πουληθούν στα 12-13 ευρώ το κιλό, ενώ όσο περνούν οι ημέρες δεν αποκλείεται η τιμή του κιλού να φθάσει έως και τα 15 ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το οικονομικό επιτελείο, προσπαθεί να σταματήσει την ανηφόρα στις τιμές των αμνοεριφίων και έχουν βάλει ως στόχο οι τιμές να μην ξεπεράσουν τα 10 ευρώ.

Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως η τιμή των 10 ευρώ/κιλό είναι κάτι ανέφικτο, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνοποιήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Οι κρεοπώλες αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι,για το Πάσχα, καθώς φοβούμενοι, όπως λένε, το καλάθι που μπήκε στα σουπερμάρκετ, δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες.

Σε τι τιμή θα αγοράσουμε τον οβελία

(Τιμή/κιλό)

Συνοικιακά κρεοπωλεία:

  • Αρνί: 14 – 15€
  • Κατσίκι: 15 – 16€

Βαρβάκειος αγορά:

  • Αρνί: 10€ – 13,50€
  • Κατσίκι: 10,50€ – 14€

Λαχαναγορά του Ρέντη:

  • Αρνί: 13,98€
  • Κατσίκι: 13,98€

Σούπερ μάρκετ (καλάθι του Πάσχα):

  • Αρνί: 9,78 – 9,99€
  • Κατσίκι: 9,98 – 10,99€

Ο πρόεδρος της Βαρβακείου, Ανδρέας Νιώτης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τιμές στα αμνοερίφια.

«Είμαστε έτοιμοι την Μ. Εβδομάδα, αρνί και κατσίκι από 10 -12 ευρώ το κιλό η πλειονότητα των καταστημάτων. Αρκετός κόσμος κατέβηκε από Παρασκευή έως Κυριακή και αυτή την βδομάδα θεωρώ πως οι τιμές θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, από την Μ. Πέμπτη θα εξαρτηθεί ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση. Δεν γνωρίζουμε αν θα πέσουν ή θα ανέβουν οι τιμές. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχε και το 9 ευρώ το κιλό αλλά από Παρασκευή έως Κυριακή διαμορφώθηκε στα 10-12 ευρώ το κιλό», ανέφερε ο κ. Νιώτης.

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα αλλά από την πλευρά των κρεοπωλών.

«Εγώ θα τα θέσω λίγο πιο «δύσκολα» τα πράγματα σε σχέση με αυτά που ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. Χθες πήρα από έμπορο κατσίκια 10.80/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι με το 13% μου στοιχίζει εμένα 12,20 ευρώ. Ένα αρνί και ένα κατσίκι περίπου 10-12 κιλά μέσα σε μια βδομάδα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που θα σφαχτεί έχει φύρα 10%. Μεσοσταθμικά σας βάζω 8% που σημαίνει ότι είναι ακόμα ένα ευρώ. Πήγαμε στα 13 ευρώ. Τα πάγια έξοδα ενός μαγαζιού είναι πολλά. Έτσι φτάσαμε περίπου στα 15,80 ευρώ. Για να μην χάσουμε πρέπει να πουλήσουμε μόνο 15,80 ευρώ το κιλό, και όχι για να βγάλουμε κιόλας. Μιλάμε για το φρεσκοσφαγμένο και το γάλακτος. Τώρα δεν υπάρχουν ζώα, ενώ οι Καθολικοί το πήραν φθηνότερα γιατί υπήρχαν», τόνισε.

Ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης υπογράμμισε πως, «εδώ στην Ελλάδα έχουν κλείσει τις παραγγελίες εδώ και 20 μέρες. οι τιμές έχουν καθοριστεί εδώ και 20 μέρες από τον κτηνοτρόφο. Τώρα αν αβγατίζουν στα ψυγεία, είναι άλλο θέμα. Εμείς πουλήσαμε 6 ευρώ και η ένωση 7 και τα έδωσε η ένωση σε αλυσίδες και πωλούνται 9,99 ευρώ».

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Κώστας Γυφτάκης, παρενέβη τηλεφωνικά.

«Θα έρθω σε διαφωνία με τον κ. Καπούνη. Η τιμή στη βόρεια Ελλάδα ήταν 8,50 ευρώ η τιμή του παραγωγού συν ΦΠΑ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έφυγαν από 7-8,50 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γνωρίζω πολύ καλά τις τιμές ανά την Ελλάδα. Και η Κρήτη δεν πούλησε χαμηλά. Η τιμές παραγωγού στην Κρήτη ήταν υψηλές».