Το Μαξίμου διαψεύδει τα περί διατήρησης του ΕΝΦΙΑ

Διέψευσε, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, το Μέγαρο Μαξίμου περί διατήρησης προς το παρόν του ΕΝΦΙΑ, πληροφορία που είχε διαρρεύσει νωρίτερα από αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα το Μαξίμου διεμήνυσε ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ο ΕΝΦΙΑ «μένει ως έχει μέχρι ν’ αλλάξει με Νόμο», διέρρεε νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από μια «εναλλακτική λίστα» που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην αρχική η οποία δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην δημοσιότητα.

Στο συμπληρωματικό αυτό σημείωμα, σύμφωνα με διαρροές από υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται επίσης ότι παραμένει η δέσμευση για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ αλλά αυτό δεν θα αλλάξει άμεσα αλλά σταδιακά, όπως δηλαδή θα γίνει και με τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, δεν υπάρχει fat tax (δηλαδή φόρος λίπους, ήτοι φόρος σε λιπαρές τροφές), όπως μετέδωσαν αρκετά ΜΜΕ, ούτε σκέψη για νέα αύξηση φόρων στα τσιγάρα και στο αλκοόλ.  Όσον αφορά,δε, στο ΦΠΑ, οι ίδιες διαρροές υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται απαραίτητα ζήτημα αύξησής του αλλά βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών είσπραξής του καθώς η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υπάρχει άμεση ενημέρωση, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.

Όπως υποστηρίζει το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος, τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η πλέον συντηρητική εκτίμηση για τα έσοδα που μπορούν να φέρουν τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και προτείνει στους πιστωτές ενώ η πλέον φιλόδοξη ανεβάζει αυτό το ποσό στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχει και λίστα με ερωταποκρίσεις (Q&A). Αυτή αφορά σύμφωνα με πληροφορίες είναι «χτισμένη» με βάση τα προηγούμενα, και περιλαμβάνει τι δέχεται και τι απορρίπτει η κυβέρνηση από το mail Χαρδούβελη και την ενδιάμεση έκθεση τρόικας (State of Play) της 10ης Δεκεμβρίου.