Χατζηδάκης για αποεπένδυση από τις τράπεζες: «Η στρατηγική μας ήταν σωστή» - Νέο μήνυμα προς τα τραπεζικά ιδρύματα

Η στρατηγική μας ήταν σωστή” δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις υψηλές τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκε η αποεπένδυση από τις 4 συστημικές τράπεζες. Για την Eurobank, η οποία άνοιξε τον χορό της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σημείωσε πως η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με αυξημένη τιμή. Για την Alpha Bank, τόνισε πως η τιμή της συναλλαγής ήταν αυξημένη κατά 9,4%, ενώ αναφέρθηκε και στο πακέτο που απέκτησε μέσω της διαδικασίας η UniCredit. Για την Εθνική Τράπεζα επεσήμανε πως καταγράφηκε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 8 φορές, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς όπου παράλληλα παρατηρήθηκε το φαινόμενο η τιμή διάθεσης των μετοχών να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τιμή κλεισίματος.

“Αυτά αποδεικνύουν ότι η στρατηγική μας ήταν σωστή” υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση η οποία υποστηρίζει ότι η αποεπένδυση δεν έπρεπε να γίνει τώρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η συγκυρία τώρα ήταν θετική. “Υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε” και συμπλήρωσε πως με δεδομένους τους αυξημένους κινδύνους το να αγνοήσουμε τα προαναφερθέντα θα ήταν μια αδικαιολόγητη πράξη.

Μήνυμα στις τράπεζες

Ο κ. Χατζηδάκης την ίδια στιγμή έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τις τράπεζες. “Κερδοφορία δεν σημαίνει ασυδοσία. Ευρωστία δεν σημαίνει απληστία. Στήριξη στο τραπεζικό σύστημα δεν σημαίνει αυθαιρεσία” δήλωσε χαρακτηριστικά. Ενώ πρόσθεσε: Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον όρο ανταγωνισμός. Ως πολιτεία κινούμαστε με αυστηρή προτεραιότητα στον όρο ανταγωνισμός.

Εκτίμησε πάντως πως η στήριξη της ρευστότητας συμβαδίζει με την ευρωστία των τραπεζών, συμπληρώνοντας πως το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί “μια πολιτική μακριά από τον λαϊκισμό. Μαγικές συνταγές αποθεραπείας δεν υπάρχουν.”

Κόκκινα δάνεια

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην εικόνα που παρουσιάζουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Οπως είπε, τα κόκκινα δάνεια από 92 δισ. ευρώ το 2019 μειώθηκαν σε 73 δισ. ευρώ το 2023 “και σε αυτό συνετέλεσαν τόσο ο εξωδικαστικός όσο και σε μια σειρά άλλων ρυθμίσεων.”