Μόλις 1 στις 7 διανυκτερεύσεις στα ελληνικά «Αirbnb» είναι από Έλληνες

Οι Ελληνες είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα τους, με το μερίδιό τους επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται σε αυτά να είναι σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Το 2023 μόνο 1 στις 7 διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα ήταν από το ελληνικό ταξιδιωτικό κοινό, όταν το αντίστοιχο νούμερο σε άλλες μεγάλες τουριστικές ευρωπαϊκές αγορές, π.χ. για την Ισπανία είναι κάτω από 1 στις 3 από τους Ισπανούς και για την Ιταλία είναι κάτω από 1 στις 4 από το εγχώριο κοινό.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τα δεδομένα των κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι μέσω Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor με βάση την υποχρέωση από τις μεγάλες πλατφόρμες να παρέχουν επιμέρους νούμερα της αγοράς στη Eurostat. Συνολικά στην Ευρώπη πέρυσι ήταν η καλύτερη χρονιά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με ένα σύνολο 678,65 εκατομμυρίων, από τα 596,54 εκατομμύρια του 2022, σημειώνοντας άνοδο κατά 13,8%. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτού του είδους τα καταλύματα όταν ταξιδεύουν εντός Ε.Ε. αφού συνολικά 255 εκατ. διανυκτερεύσεις (κάτω από 1 στις 3) αντιστοιχούν στις κρατήσεις που έγιναν από το ευρωπαϊκό κοινό εντός Ε.Ε..

Η Ελλάδα, ως προς το συνολικό αριθμό των διανυκτερεύσεων το 2023 πλασάρεται ψηλά στη γενική κατάταξη, στην 6η θέση μετά τις μεγάλες τουριστικές αγορές, όχι όμως και οι Ελληνες οι οποίοι φαίνεται ότι προτιμούν περισσότερο τα ξενοδοχεία εντός των τειχών. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από τις πλατφόρμες από το σύνολο των 36,4 εκατ. διανυκτερεύσεων του 2023 τα 5 εκατ. ήταν από το ελληνικό κοινό και οι υπόλοιπες από τους ξένους επισκέπτες της χώρας. Η προτίμηση μάλιστα του εγχώριου κοινού παραμένει σταθερά χαμηλή όσον αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με παρόμοιο μερίδιο και το 2022. Την ίδια στιγμή στην κορυφαία αγορά της Μεσογείου, την Ισπανία, από τα 132,6 εκατ. διανυκτερεύσεις του 2023, κοντά στα 49 εκατ. προέρχονται από τους ίδιους τους Ισπανούς. Στην Ιταλία, τα 26,2 εκατ. είναι από το εγχώριο κοινό επί του συνόλου των 100,4 εκατ. διανυκτερεύσεων.

Οσον αφορά τις επιδόσεις συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Γαλλία με ένα σύνολο 152,4 εκατ. διανυκτερεύσεων την προηγούμενη χρονιά και προβλέψεις για περαιτέρω, μεγάλη αύξηση φέτος λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το καλοκαίρι. Ακολουθεί δεύτερη η Ισπανία με 132,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, η Ιταλία με 100,5 εκατ., τέταρτη η Γερμανία με 46 εκατ. και πάνω από την Ελλάδα, στην Πέμπτη θέση η Πορτογαλία με 37,75 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, το 2023 το σύνολο των διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα έφτασε τα 36,4 εκατομμύρια έχοντας παρουσιάσει αξιοσημείωτη αύξηση, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, που ήταν και η καλύτερη χρονιά αλλά και πολύ περισσότερο έναντι του 2019. Τότε, το αντίστοιχο νούμερο για τη χώρα μας είχε φτάσει τα 24,3 εκατ. διανυκτερεύσεις, ενώ το 2022 που ήταν και η καλύτερη χρονιά ήταν στα 31,6 εκατομμύρια. Δύο περιφέρειες της χώρας, Νότιο Αιγαίο και Ιόνια νησιά περιλαμβάνονται στο τοπ 20 των γεωγραφικών περιοχών της Ε.Ε. που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο διανυκτερεύσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ειδικότερα για το γ’ τρίμηνο του 2023, το σύνολο στο Νότιο Αιγαίο ήταν στα 4,64 εκατ., ενώ στα Ιόνια άγγιξε τα 4,3 εκατ.

Πανευρωπαϊκά, είναι εντυπωσιακό ότι πέρυσι την «πρωτιά» όσον αφορά τις κρατήσεις μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες είχε το παράκτιο τμήμα της Κροατίας με 23,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και ακολουθούν η Ανδαλουσία στην Ισπανία με 14 εκατ. και η γαλλική Ριβιέρα στην Κυανή Ακτή με 12,2 εκατ. Συνολικά στο τοπ 20, έξι περιοχές είναι στη Γαλλία, από 5 στην Ισπανία και την Ιταλία, δύο στην Ελλάδα και από 1 γεωγραφική περιοχή σε Κροατία και Πορτογαλία.

Πηγή: Newmoney.gr