Ρύθμιση στη Βουλή για μείωση στις χρεώσεις με POS φέρνει το ΥΠ.ΟΙΚ.

Σε ελάφρυνση των ποσοστών προμηθειών με τις οποίες χρεώνονται ορισμένες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που διαθέτουν, με τη χρήση POS, αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες χαμηλού σχετικά κόστους (5-15 ευρώ) σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

 

Στην κατηγορία αυτή θα υπάγονται, μεταξύ άλλων, κλάδοι όπως παραγωγοί και πωλητές σε λαικές αγορές, βενζινάδικα και περίπτερα οι οποίοι διενεργούν συναλλαγές με χαμηλό, σε αρκετές περιπτώσεις, ποσοστό κέρδους με αποτέλεσμα το τελικό καθαρό κέρδος να είναι σχετικά χαμηλό.

Το κόστος για τις χρεώσεις ή τις προμήθειες για κάθε συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα κυμαίνεται από 0,4% – 3% επί της τιμής ενός προιόντος ή υπηρεσίας και επιβάλλεται αθροιστικά από τις τράπεζες (ως εκκαθαριστές συναλλαγών) από τα ιδρύματα πληρωμών (Visa, Mastercard) και από τις εταιρείες-παρόχους των POS.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της κοινοβουλευτικής ομάδας «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» Μιχάλη Γαυγιωτάκη με θέμα: «Λαϊκές αγορές και υποχρεωτική χρήση POS από τους παραγωγούς», ανέφερε πως το υπουργείο θα προχωρήσει στη νομοθέτηση ρύθμισης για τη μείωση των χρεώσεων για πληρωμές με πλαστικό χρήμα με POS ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα παραγωγοί και πωλητές λαικών αγορών, αλλά και άλλοι επαγγελματίες σε διαφορετικούς κλάδους.

«Διάθεση όλων των παικτών της αγοράς είναι ν’ ανταποκριθούν στις παραινέσεις και στην πίεση που ασκούμε. Αν χρειαστεί, ανέφερε, θα νομοθετήσουμε, και σας διαβεβαιώ ότι η βούληση του Υπουργού είναι τέτοια, ώστε να μην αφεθεί αυτό το ζήτημα στην τύχη του.»

Με βήμα σημειωτόν η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών

Με αργά βήματα και παρά το φόβο επιβολής μεγάλων προστίμων για όσες επιχειρήσεις η επαγγελματίες δεν προχωρήσουν έγκαιρα στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές τους, προχωρεί το εγχείρημα του υπουργείου Οικονομικών με κύριο στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην αγορά.

Εως σήμερα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% η αναβάθμιση, που γίνεται εκ του μακρόθεν από τις εταιρείες-παρόχους, του 1 εκατομμυρίου POS που διαθέτουν περίπου 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες (αρκετοί διαθέτουν δύο και περισσότερα POS).

Ωστόσο δυσκολίες εντοπίζονται στο κομμάτι που ακολουθεί και αφορά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές καθώς έχουν ολοκληρωθεί μόνο 100.000 συνδέσεις από τεχνικούς και απομένουν άλλες 250.000 έως στα τέλη Απριλίου (οι υπόλοιπες 50.000 που αφορούν εποχικές επιχειρήσεις έχουν περιθώριο χρόνου να διασυνδεθούν έως πριν από την έναρξη της δραστηριότητας τους το καλοκαίρι).

Πάντως όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές Απριλίου θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις δεν προχωρήσουν έως στο τέλος του μήνα στη διασύνδεση.

Ωστόσο εάν κλείσουν ραντεβού με έναν από τους 1.000 διαθέσιμους τεχνικούς εντός του Απριλίου απαλλάσσονται από το πρόστιμο αρκεί μετά τις 15 Μαρτίου να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ το ραντεβού και πότε το έκλεισαν για τη διασύνδεση εντός του Απριλίου.