Αυξήσεις στα όρια ηλικίας από 2 έως 5 χρόνια

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και να προστίθενται από 2 έως 5 χρόνια επιπλέον εργασίας προκειμένου να βγουν στη σύνταξη. Από τις επικείμενες ρυθμίσεις δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου, ενώ είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθούν όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Όσοι δηλαδή ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ως το 2012 αλλά πιάνουν την ηλικία εξόδου σε 2 έως 5 χρόνια δεν είναι βέβαιο ότι θα διασωθούν και το πιθανότερο είναι ότι θα επωμιστούν επιπλέον αύξηση του ορίου ηλικίας από 2 έως και 5 έτη.

«Κλειδί» στις νέες ρυθμίσεις είναι ο χρόνος εφαρμογής τους, που σε καμία περίπτωση δεν θα μετατεθεί πέραν του 2016, είτε νομοθετηθούν οι αλλαγές με το ασφαλιστικό του Σεπτεμβρίου που θέλει η κυβέρνηση είτε νωρίτερα όπως ζητούν οι δανειστές.

Στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο τα όρια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τα 50 έτη αλλά και η έξοδος στα 58 έτη με 35ετία. Οι αλλαγές αναμένεται να συμπεριληφθούν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες μέσα στα επόμενα 24ωρα.