Τέταρτος σερί μήνας ανόδου στο Χρηματιστήριο - Διψήφιο «άλμα» από τις αρχές του 2024

Το καλύτερο δυνατό φινάλε ήθελαν για τον Φεβρουάριο οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο και τελικά το πέτυχαν, ολοκληρώνοντας τον μήνα (τέταρτος σερί ανοδικός) σε νέο υψηλό 13ετίας, με τις επιδόσεις σε μηνιαία βάση και από τις αρχές του έτους να είναι εντυπωσιακές.

Το πρόσημο ήταν θετικό καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης (29/2), με τους αγοραστές να πατάνε «γκάζι» μετά τις 12:30 το μεσημέρι, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.420 μονάδες. Επομένως, «απορροφήθηκε» και μάλιστα με άνεση η χασούρα του τελευταίου διημέρου. Οι εναλλαγές στους πρωταγωνιστές αποτέλεσαν για ακόμη μία φορά το «κλειδί» για την ανοδική επαναφορά.

Στην προκειμένη, ο θετικός καταλύτης της αγοράς δε θα μπορούσε να είναι άλλος από την Τράπεζα Πειραιώς, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η μετοχή έκλεισε πάνω από τα 4 ευρώ για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με την εικόνα της να ωραιοποιείται εν αναμονή του placement για το -κατά πάσα πιθανότητα- 27% που κατέχει το ΤΧΣ.

«Αλματώδη» πορεία ακολούθησε η Intralot, μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου, αλλά και την προσθήκη της μετοχής στον Small Cap του MSCI Greece, με το rebalancing να λαμβάνει χώρα στη λήξη της συνεδρίασης. Εντυπωσιακή επάνοδο έκανε η Entersoft. Αν και αρχικά διόρθωνε περισσότερο από 1%, τελικά ο τίτλος «απογειώθηκε» σε νέο ιστορικό υψηλό, με ώθηση από τα εξαιρετικά αποτελέσματα, με την εταιρεία να κάνει λόγο για διψήφιους ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης το 2024 και αναζήτηση νέων ευκαιριών εξαγορών σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 1.424,77 μονάδες, που αποτελούν νέο υψηλό 153 μηνών. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται ελάχιστα πιο πάνω, στις 1.424,79 μονάδες, ενώ χαμηλό ημέρας αποτέλεσαν οι 1.408,89 μονάδες. Τα κέρδη του Χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε σε +4,2% τον Φεβρουάριο και εντός του 2024 «αγγίζουν» το +10,18%.

Η συναλλακτική δραστηριότητα «ανέβηκε» λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Συγκεκριμένα, ανήλθε στα 190,82 εκατ. ευρώ, με τις άμεσα εμπλεκόμενες Intralot και Intrakat (αναβαθμίστηκαν αμφότερες στον Small Cap) να κάνουν τζίρο 13,02 εκατ. ευρώ και 9,73 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται πλέον στα 98,49 δισ. ευρώ, επαναπροσεγγίζοντας το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ. Ενισχύθηκαν 72 μετοχές, 33 υποχώρησαν, ενώ 20 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε «άλμα» 1,88% στις 1.247,63 μονάδες με «όχημα» την Τράπεζα Πειραιώς η οποία «εκτινάχθηκε» +5,22% στα 4,07 ευρώ, στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2021. Ακολούθησαν η Εθνική με +1,26% στα 7,244 ευρώ, η Eurobank στο +1,24% και το 1,9115 ευρώ και η Alpha Bank στο +1,16% και το 1,737 ευρώ.

Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,30% στις 3.463,35 μονάδες και ο Mid Cap κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,37% στις 2.421,50 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν η ElvalHalcor (+4,63%), η HELLENiQ ENERGY (+3,83%), ο ΟΤΕ (+3,25%), η Cenergy (+2,86%) και η Aegean (+2,61%). Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν η ΔΕΗ (+1,77%) και η Titan (+1,55%). Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν η Σαράντης (-2,13%), η Ελλάκτωρ (-1,29%) και η ΕΥΔΑΠ (-1,25%).

Placement και αποτελέσματα στο προσκήνιο

Εν αναμονή της απόφασης, για το ποσοστό που θα διατεθεί τελικά στο placement της Τράπεζας Πειραιώς, βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα. Το βασικό σενάριο θέλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποεπενδύει πλήρως, αφήνοντας και το 27% που κατέχει στην τράπεζα. Θεωρείται βέβαιο πως το placement θα έχει σημαντική υπερκάλυψη, με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται με μικρό discount.

Το ΤΧΣ περιμένει την εισήγηση του συμβούλου του, Bank of America, ενώ σε επόμενη φάση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο. Οι παραπάνω διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 1 Μαρτίου (με αστερίσκο για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όσον αφορά τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις), προκειμένου να ανοίξει το βιβλίο προσφορών στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τον χρονικό πήχη που έχουν θέσει οι εμπλεκόμενοι στην αποεπένδυση. Επόμενο «στοίχημα» αποτελεί η διάθεση του εναπομείναντος 18% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, έχοντας προηγηθεί το placement του 22% το Νοέμβριο του 2023.

Στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί το rebalancing των δεικτών του MSCI, με την Intrakat και την Intralot να εισέρχονται στον Small Cap Index. Στον βασικό δείκτη δεν υπήρξαν μεταβολές, με τις 10 μετοχές που τον απαρτίζουν να παραμένουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.

Στο μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων, τα βλέμματα στρέφονται στην HELLENiQ ENERGY, με την Entersoft να έχει προβεί σε ανακοινώσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Ακολουθεί την Παρασκευή (1/3) η Mermeren Kombinat. Την επόμενη εβδομάδα, την «σκυτάλη» παίρνουν η ElvalHalcor την Τρίτη (5/3), η Cenergy Holdings και η Optima bank την Τετάρτη (6/3), ενώ «φορτωμένη» θα είναι η Πέμπτη (7/3) με τις Alpha Bank, Eurobank, Viohalco και Autohellas να ανακοινώνουν τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις τους.