Μπροστά σε μια διαδικασία φορολογικού ελέγχου με όλες τις παγίδες που μπορεί να κρύβει θα βρεθούν όσοι αποφασίσουν να δώσουν τη μάχη κατά του νέους τεκμαρτού τρόπου φορολόγησής τους.
Με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ενεργοποιηθεί και μια νέα πλατφόρμα (μάλλον αρχές Απριλίου), όπου θα δέχεται τα αιτήματα για επανεξέταση του τεκμηρίου από ελεύθερους επαγγελματίες που αμφισβητούν τον άδικο τρόπο φορολόγησής τους. Εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο: Οι επαγγελματίες θα πρέπει πρώτα να κάνουν την φορολογική δήλωση και να πληρώσουν τον φόρο. Στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση ζητώντας από τις αρχές τον επαναπροσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος τους μετά από έλεγχο ο οποίος θα τρέξει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και θα μπορεί να διενεργηθεί εξ αποστάσεως, από το γραφείο ή εναλλακτικά στην έδρα της επιχείρηση. Σε περίπτωση που από τον έλεγχο των στοιχείων αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα του επαγγελματία είναι μικρότερο από το τεκμαρτό ο αρχικός λογαριασμός θα ακυρωθεί και θα γίνει νέος υπολογισμός από την αρχή.
Με βάση το νέο φορολογικό νόμο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής υπό την προϋπόθεση ότι θα ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού.
Επιπρόσθετα το τεκμήριο είναι μαχητό και μπορεί να αμφισβητηθεί εφόσον συντρέχει κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις: στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, καθώς και άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Εφόσον ο φορολογούμενος εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις προσκομίζει στη φορολογική διοίκηση τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και υποχρεούται να μειώσει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα.
Πηγή: newmoney.gr