Έρχονται «ραβασάκια» για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ανασφάλιστα Ι.Χ.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν το πρώτο εξάμηνο του 2024 εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι Ι.Χ οι οποίοι δεν κατέβαλαν τα τελευταία 5 χρόνια τα τέλη κυκλοφορίας, ή έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους, ‘η ακόμη τα κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να τα έχουν περάσει για τακτικό τεχνικό έλεγχο από τα ΚΤΕΟ.

 

Ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνει μέσω διασταυρώσεων στις οποίες θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία που διατηρούν το taxis (για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας), το υπουργείο Υποδομών (για τα κυκλοφορούντα οχήματα), το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (για κλεμμένα Ι.Χ), το υπουργείο Εσωτερικών (για αποβιώσαντες κατόχους Ι.Χ) και ο Οργανισμός Διαχείρισης Οχημάτων (για οχήματα που οδηγούνται σε ανακύκλωση).

Τα πρώτα ειδοποιητήρια που θα σταλούν από την ΑΑΔΕ, θα αφορούν περίπου 500-600.000 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι τα τελευταία 5 χρόνια αμέλησαν να πληρώσουν το αντίτιμο για τα τέλη κυκλοφορίας, κυκλοφορώντας μάλιστα κανονικά τα οχήματά τους χωρίς να τα θέσουν σε ακινησία. Οι παραβάτες κάτοχοι Ι.Χ θα κληθούν από την ΑΑΔΕ, μετά τον εντοπισμό τους μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης, να εξοφλήσουν τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας για την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το 2019 και εντεύθεν, καταβάλλοντας μάλιστα και τα ανάλογα πρόστιμα εκπρόθεσμης εξόφλησης.

Εκτός της υποχρέωσης αυτής θα βρεθούν ωστόσο αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ οι οποίοι απαλλάσσονται δικαιωματικά. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται περίπου 100.000-120.000 κάτοχοι Ι.Χ., που τα είχαν θέσει σε ακινησία, ενώ αρκετές χιλιάδες άλλα οχήματα αποτελούν “φαντάσματα”, καθώς ανήκουν σε αποβιώσαντες και έως σήμερα δεν έχουν τακτοποιηθεί από τους κληρονόμους, ‘η πρόκειται για οχήματα που αποσύρθηκαν σε κέντρο ανακύκλωσης, χωρίς να ολοκληρωθεί η διαγραφή τους από τα μητρώα που τηρούν η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Υποδομών.

Εκτός των απλήρωτων τελών κυκλοφορίας η ΑΑΔΕ προτίθεται να βάλει “μπλόκο” και στους κατόχους ανασφάλιστων Ι.Χ.,  αλλά και σε όσους δεν τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ για τακτικό τεχνικό έλεγχο.

Ειδικότερα για τα ανασφάλιστα οχήματα αλλά και τα δίκυκλα άνω των 50 κυβικών οι κάτοχοί τους θα κληθούν να πληρώσουν, όπως και πριν από 6 χρόνια, πρόστιμο 250 ευρώ με την υποχρέωση στη συνέχεια να τα ασφαλίσουν. Εάν δεν συμμορφωθούν θα τους περιμένει νέο πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ θα υποστούν και διοικητικές κυρώσεις (αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας).

Ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και για τους κατόχους Ι.Χ που δεν τα πέρασαν για τακτικό τεχνικό έλεγχο από ΚΤΕΟ. Θα τους επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ, στο οποίο θα προστεθούν άλλα 400 ευρώ, εάν τυχόν εντοπιστούν για παράβαση από την Τροχαία. Όσα από τα πρόστιμα δεν πληρωθούν θα καθίστανται ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.