«Ανοίγουν» τα προγράμματα επιδότησης για την αύξηση της προσφοράς στέγης – Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Ενεργοποιούνται τις ερχόμενες ημέρες μετά από αρκετή καθυστέρηση, τα προγράμματα για την αύξηση της προσφοράς στέγης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση με αρχή το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” προυπολογισμού 50 εκατ.ευρώ το οποίο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων οι οποίοι θα τα ανακαινίσουν ή και θα επισκευάσουν με κρατική επιδότηση 4.000 ευρώ για δαπάνες ύψους 10.000 ευρώ.

 

Στο πρόγραμμα με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ,μπορούν να συμμετάσχουν ιδιοκτήτες και επικαρπωτές ακινήτων με ποσοστό άνω του 50%.

Επίσης ως προυποθέσεις καθορίζονται τα εξής:

Το ακίνητο να μην αποτελεί πρώτη κατοικία,να είναι δηλωμένο ως κενό στην εφορία τα τρία τελευταία χρόνια, να είναι έκτασης έως 100 τ.μ και μετά το πέρας των εργασιών ανακαίνισης και επισκευής να εκμισθωθεί με συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης, για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Λύση στο περιορισμένο απόθεμα ακινήτων που υπάρχει σήμερα στην αγορά ακινήτων ,με αποτέλεσμα τα ενοίκια και η απόκτηση ακινήτων να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, επιδιώκεται να δοθεί με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με το νέο πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής, το οποίο στοχεύει στην εύρεση προσιτής στέγης σε 10.000 νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών. Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2024 με εργολάβους να αναλαμβάνουν την κατασκευή κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου συνολικής έκτασης 157 στεμμάτων σε Αττική και Περιφέρεια, προκειμένου στη συνέχεια αυτά να παραχωρηθούν έναντι μικρού μισθώματος στα νέα ζευγάρια.

ΠΟΜΙΔΑ: Να απαλλαγούν από φόρο εισόδήματος όσοι θα διαθέσουν στην αγορά για ενοικίαση κλειστά διαμερίσματα

Την δική της πρόταση αναφορικά με το μείζον ζήτημα της έλλειψης στέγης στα μεγάλα αστικά κέντρα κατέθεσε προς το υπουργείο Οικονομικών η Παννελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ακινήτων.

Με την πρότασή της ζητεί να απαλλαγούν για 3 χρόνια από το φόρο επί των εισοδημάτων που εισπράτουν από τα ενοίκια όσοι ιδιοκτήτες κενών, έως σήμερα, διαμερισμάτων τα διαθέσουν με μακροχρόνια μίσθωση τουλάχιστον για 3 χρόνια. Ανάλογη φορολογική απαλλαγή ζητούν να ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμίσθωσαν πέρυσι μέσω μέσω Airbnb, εφόσον τα διαθέσουν με μακροχρόνια μίσθωση επίσης για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Με βάση το ισχύον φορολογικό καθεστώς εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ ετησίως φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15%,για κλιμάκιο εισοδημάτων από 12.001-35.000 ευρώ με συντελεστή 35%,και για εισοδήματα από 35.001 και άνω με συντελεστή 45%

Τα εισοδήματα από ενοίκια σε ετήσια βάση κυμαίνονται στα 6,5 δις ευρώ, τα οποία εισπράτονται από 1,66 εκ.ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από αυτούς εισοδήματα από ενοίκια έως 5.000 ευρώ το χρόνο δηλώνει το 1,26 εκατομμύριο, 232.000 από 5.000 έως 10.000 ευρώ,και 150.000 εισπράτουν πάνω από 10.000 ευρώ.