Γ. Ξηραδάκης για την Ερυθρά Θάλασσα: Μας εκπλήσσει το πώς οι Χούθι ξέρουν που πάει το κάθε πλοίο – Ευκαιρία για τους κερδοσκόπους η αναταραχή

Oι συνεχείς επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι της Υεμένης αναγκάζουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν ρότα σε εμπορικά πλοία διαταράσσσοντας το διεθνές εμπόριο και εκτινάσσοντας τα ναύλα για τις θαλάσσιες μεταφορές. Για το πρόβλημα αυτό που κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Newsroom» ο Γιώργος Ξηραδάκης, ναυτιλιακός Οικονομολόγος και πρόεδρος χρηματοδοτών Ναυτιλίας.

«Όποιος νομίζει ότι ξέρει τι θα γίνει αύριο, κάνει λάθος. Είναι ένας άτακτος στρατός (σσ. οι Χούθι) ο οποίος βέβαια είναι γαλουχημένος στον πόλεμο» δήλωσε ο κ. Ξηραδάκης. «Αυτό που μας εκπλήσσει είναι πως ξέρουν που πάει το κάθε πλοίο» δήλωσε ο κ. Ξηραδάκης για τις επιθέσεις των Χούθι μετά το πυραυλικό πλήγμα στο ελληνόκτητο πλοίο που φέρεται να είχε προορισμό το Ισραήλ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά ο πρόεδρος των Χρηματοδοτών Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στον 19χρονο Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο, που μαζί με άλλους 18 ναυτικούς από τις Φιλιππίνες κρατούνται στο πλοίο μετά την κατάληψη του πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων στον κόλπο του Ομάν.

Σύντομα θα έχουμε κάτι ευχάριστο για τον 19χρονο δόκιμο ναυτικό

«Πολύ σύντομα θα έχουμε κάτι ευχάριστο» είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν ναυτιλιακές σχέσεις με την ίδια την πρεσβεία του Ιράν. «Μην ξεχνάτε ότι ελληνόκτητα πλοία είναι παντού. Δεν συμφέρει σε κανέναν να τα βάλει με την Ελλάδα που έχει όλο αυτό το στόλο. Υπάρχει επικοινωνία όλου του πληρώματος», ανέφερε σχετικά με την πειρατία.

Σχολιάζοντας τις πειρατείες που γίνονταν παλιά από τους Σομαλούς σε σχέση με τις επιθέσεις τώρα από τους Χούθι δήλωσε ότι τώρα το κίνητρο δεν είναι οικονομικό. «Εδώ έχουμε πόλεμο και έχουμε ιδιαιτερότητα της Υεμένης και των ανταρτών, τους οποίους οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως εξτρεμιστές», τόνισε ο ναυτιλιακός οικονομολόγος..

Και όπως είπε «η δύναμη των ανταρτών είναι το γεωγραφικό μέρος που βρίσκονται». Εξηγώντας γιατί οι Χούθι επέλεξαν αυτή την στιγμή να επιτεθούν εναντίον πλοίων που διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ δήλωσε ότι οι αντάρτες «με αυτό τον τρόπο πιέζουν την παγκόσμια κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις εχθροπραξίες κατά της Χαμάς.

«Οι ίδιοι κλιμακώνουν αυτή την επίθεση. Το Ιράν αρχίζει και ξεκαθαρίζει και κάποιους λογαριασμούς. Ήταν ένα μεγάλο σοκ το τι έγινε με το Πακιστάν» σημείωσε ο Ξηραδάκης επισημαίνοντας ότι ζούμε ένα «θέατρο του παραλόγου» και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

Ωστόσο, όπως είπε, «η αναταραχή αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους κερδοσκόπους. Θα δούμε το αποτέλεσμα στις τσέπες μας άμεσα, όχι μετά από μήνες» καλώντας την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ να μετριάσει την κερδοσκοπία.