Eurostat: Τουλάχιστον διπλάσιες οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Σπάει το κοντέρ της ακρίβειας η χώρας μας γεγονός που αποτυπώνεται και στον πληθωρισμό της ΕΕ καθώς τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 3,7% ενάντι 2,9% στην ευρωζώνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, αφού στην ομάδα «έλαια λίπη» του δείκτη τιμών της Eurostat η Ελλάδα καταρρίπτει κάθε ρεκόρ ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις είναι της τάξεως του 31,5% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις στο 5,9%.

 

Διπλάσιες είναι οι ανατιμήσεις και στο μοσχαρίσιο κρέας. Οι αυξήσεις στην Ελλάδα καταγράφηκαν στο 7,9% και στην Ευρώπη στο 4%. Εκρηκτική είναι και η αύξηση και στα ψάρια με 9,5% έναντι 5,8% στην Ευρώπη. Στα αβγά οι αυξήσεις διαμορφώνονται στο 8,6% και στο 2,1% στην Ευρώπη. Στα τυριά η χώρα μας παρουσιάζει μεγαλύτερες ανατιμήσεις και συγκεκριμένα της τάξης του 10,1%. Είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία (4,4% στην Ισπανία και 2,9% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 2,9%.

Η ετήσια αύξηση στο γάλα στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 4,8% ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο 2,3%.

Η τιμή του λίτρου διαμορφώνεται Ελλάδα να βρίσκεται στο 1,53 ευρώ, στη Γαλλία στο 1,10 ευρώ, στην Ισπανία στο 1,04 ευρώ ,στην Ιταλία στο 1,45 ευρώ. Στην Πορτογαλία το γάλα πωλείται σχεδόν 40% λιγότερο σε σχέση με την Ελλάδα στα 0,92 ευρώ.