Επιμένουν οι ανατιμήσεις στην αγορά – Πρόβλεψη για αυξήσεις 4,6% το 2024

Με δυσοίωνες εκτιμήσεις για την τσέπη των νοικοκυριών κάνει ποδαρικό το 2024 καθώς ς σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της εταιρεία Circana, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν περί τα 4,6%, κατά μέσο όρο τη νέα χρονιά, ακολουθώντας την μεσοσταθμική αύξηση του 7,2% το 2023.

 

Η επιβάρυνση των νοικοκυριών με αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος , με ανατιμήσεις να προβλέπονται σε φρούτα και στα λαχανικά, καθώς σύμφωνα με αναλυτές και εμπόρους, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη εργατικών χεριών περιορίζουν την παγκόσμια παραγωγή, εκτοξεύοντας τις τιμές.

Παράλληλα, οι κατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ δείχνουν νέες αυξήσεις και σε μια σειρά προϊόντων όπως τα προϊόντα κονσέρβας (14%), όσπρια και ρύζι (10%), δημητριακά (8%) και αλλαντικά (8%).

Στο πλαίσιο των ανατιμήσεων και των φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους στην αγορά. Στο στόχαστρο μπαίνουν εταιρείες με μεγάλη κερδοφορία καθώς επίσης και το σύνολο της αγοράς ενόψει και των εκπτώσεων που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Αρωγός της κυβερνητικής προσπάθειας για συγκράτηση των τιμών παραμένει το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και τα πρόστιμα προς τις επιχειρήσουν που ξεπερνούν τα όρια. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της ΔΙΜΕΑ, αξίζει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα, οι τιμές έχουν πέσει από λίγο έως και 25%.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του χρόνου αναμένεται να νομοθετηθεί η παρέμβαση του Κράτους για την «παράνομη κερδοφορία» από τις μη αληθείς προσφορές, όπως έχει προαναγγείλει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σκρέκας.