Αποχαιρέτισε τη χρονιά με απόδοση 39% το Χρηματιστήριο - Οι «πρωταγωνιστές» του 2023

Εάν θέλουμε να δώσουμε έναν τίτλο στο έτος που φεύγει σε συνάρτηση με το ελληνικό Χρηματιστήριο αυτός θα ήταν: «Το ΧΑ, ένας από τους παγκόσμιους «πρωταθλητές» του 2023». Το έτος που αφήνουμε πίσω μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος-ορόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών σηματοδοτώντας ένα ισχυρό comeback, ξεπερνώντας μάλιστα ξανά το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, και καταγράφοντας ετήσια απόδοση 39%, με τις ελληνικές μετοχές να έχουν καταστεί ήδη πόλος έλξης για αρκετούς ξένους επενδυτές.

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου που επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα από τους ξένους οίκους, οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τα ισχυρά στοιχεία για ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα, η υποχώρηση των δεικτών ανεργίας, οι καλές εταιρικές αποδόσεις και τα επιτυχή placements στις τράπεζες και η αποεπένδυση του ΤΑΙΠΕΔ από αυτές, έφεραν αίσθημα σιγουριάς στους επενδυτές.

Μάλιστα, η εν λόγω εξαιρετική επίδοση του ΧΑ δικαιώνει όσους επέλεξαν να τοποθετηθούν στις εγχώριες εισηγμένες με το φετινό +39% να τοποθετεί το ελληνικό χρηματιστήριο στη νούμερο 1 θέση των αναπτυγμένων αγορών παγκοσμίως, αλλά και στο top-3 όλων των διεθνών αγορών.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει σημαντική υπερ-απόδοση έναντι των βασικότερων χρηματιστηριακών δεικτών, όπως είναι για παράδειγμα ο αμερικανικός S&P 500, ο γερμανικός DAX, o βρετανικός FTSE 100, o γαλλικός CAC 40, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50, o ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κ.α..

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, καθόλη την εβδομάδα υπήρχε μια τάση κατοχύρωσης κερδών ενός ισχυρού 2023, με τον τραπεζικό δείκτη (αν και πρωταγωνιστή της χρονιάς) να δέχεται πιέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, στο ταμπλό της τελευταίας συνεδρίασης της χρονιάς, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 1.293,14 μονάδες, με τον τζίρο στα 62,13 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,67% στις 3.122,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε με άνοδο 1,15% στις 1.061,62 μονάδες.

Έναυσμα για το φετινό ράλι οι θετικές αξιολογήσεις

Στο μέτωπο της οικονομίας, το έναυσμα για το φετινό ράλι αναμφίβολα έδωσαν οι θετικές αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία, που «ξεκλείδωσαν» την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, καθώς τρεις από τους συνολικά τέσσερις οίκους αξιολόγησης έδωσαν στην Ελλάδα καθεστώς investment grade για πρώτη φορά από το 2010. Ο λόγος για τους DBRS, Standard & Poor’s και Fitch.

Η εταιρική κερδοφορία, τα επιχειρηματικά deals και τα μερίσματα – ρεκόρ συνέβαλαν εξίσου στο φετινό ρεκόρ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βελτιώνοντας τις αποτιμήσεις και αυξάνοντας τις τιμές – στόχους. Όλα αυτά, αφήνουν μια σημαντική παρακαταθήκη και για το 2024. Άλλωστε, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό αισθητά υψηλότερο της Ευρωζώνης.

Σε γενικότερο πλαίσιο ας μην ξεχνάμε την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια, κάτι το οποίο καθιστά το κλίμα στις ξένες αγορές σύμμαχο της εγχώριας χρηματιστηριακής ανάκαμψης.

Το ευοίωνο κλίμα αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων, καθώς ο ΟΔΔΗΧ από το νέο έτος αναμένεται να αντληθεί ένα μέρος από τα τα 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τις αγορές για το σύνολο του 2024. Υπενθυμίζουμε ότι το Bloomberg σε δημοσίευμα του πριν λίγες ημέρες είχε κάνει γνωστό ότι η Ελλάδα φαίνεται πως σχεδιάζει να πουλήσει έως και 10 δισ. ευρώ σε ομόλογα το 2024 μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο. Η Αθήνα όπως ανέφερε τότε το σχετικό δημοσίευμα, εξέταζε το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα ομόλογα 8 έως 10 δισ. ευρώ για να καλύψει ανάγκες χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ για το 2024, σύμφωνα με την ίδια πάντα πηγή, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, είπε το πρόσωπο.

Η Bloomberg Index Services δήλωσε ότι θα επανεισάγει την Ελλάδα στους υψηλότερους δείκτες αναφοράς (top-tier global debt benchmarks) από την 1η Ιανουαρίου.

Ξεχώρισαν οι τράπεζες το 2023

Ο τραπεζικός δείκτης αποτελεί έναν εκ των βασικών «πρωταγωνιστών» με επιστροφή στην κερδοφορία, υψηλά έσοδα από τόκους, ισχυρή κεφαλαιακή βάση, προοπτική διανομής μερισμάτων να, είναι μερικοί από τους παράγοντες, οι οποίες έδωσαν ώθηση.

Ας σημειωθεί μάλιστα και η επιτυχημένη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Μια διαδικασία, η οποία επαναφέρει το ελληνικό banking στο ραντάρ των ξένων. Αποτέλεσμα είναι ο κλαδικός δείκτης να αποχαιρετά το 2023 με μέση ετήσια απόδοση 65%. Σε επίπεδα έτους, η Πειραιώς σημείωσε «άλμα» +122%, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε στο +67%, η Alpha Bank στο +53% και η Eurobank στο +52%.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν στη σημερινή (τελευταία) συνεδρίαση του 2023

Στις τράπεζες άνοδο σημείωσαν οι εξής: Alpha Bank στο 3,22% και τα 1,53 ευρώ, ΕΤΕ 0,80% και τα 6,29 ευρώ, η Eurobank 0,59% και τα 1,61 ευρώ, με μικρή πτώση η Πειριαώς στο 0,06% και τα 3,2 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξής: ΑΒΑΞ 4,97% και τα 1,86 ευρώ, ΕΥΔΑΠ 1,67% και τα 6,08 ευρώ, Intrakat 1,56% και τα 4,57 ευρώ, ΟΠΑΠ 0,33% στα 15,37 ευρώ, ΟΤΕ 1,49% και τα 12,9 ευρώ, Jumbo 0,88 και τα 25,12 ευρώ, Mytilineos 0,11% και τα 36,7 ευρω.

Πτωτικά οι εξής: ΜΟΗ 1,16% και τα 23,76ν ευρώ, Dimand 0,47% και τα 10,60 ευρώ, ΔΕΗ 0,18% και τα 11,16 ευρώ.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Μια εξίσου καλή χρονιά και για τις διεθνείς αγορές ήταν το 2023 με τους δείκτες να παραμένουν κερδισμένοι, έχοντας συμπληρώσει οκτώ εβδομάδες κερδών το μεγαλύτερο σερί από το 2017. Στο αμερικανικό χρηματιστηρίο, τα κέρδη για τον Dow ανέρχονται φέτος στο 14%, για τον S&P500 25%, ενώ για τον Nasdaq τα κέρδη έφτασαν το 44%, τη μεγαλύτερη επίδοση για τον Nasdaq από το 2003, με όχημα κυρίως τον νέο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Μάλιστα η αγορά εκτιμά ότι θα ξεκινήσει δυναμικά το νέο έτος αντανακλώντας την αισιοδοξία που κυριαρχεί ευρέως για τις εξελίξεις του 2024, με την ελπίδα βέβαια η Federal Reserve να ξεκινήσει τον καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, μέσα στο πρώτο μισό του έτους. Εν τούτοις πολλοί αναλυτές εκτιμούν, ότι οι υψηλές προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η αγορά αυξάνει τον κίνδυνο μιας σημαντικής διόρθωσης, χωρίς κανείς να είναι βέβαιος το αν και πότε μπορεί να έρθει αυτή.

Το 2023 αποδείχθηκε ως το έτος που πετρέλαιο και φυσικό αέριο βρέθηκαν αντιμέτωπα με έντονες διακυμάνσεις κλείνοντας με σημαντικές απώλειες. Η επιτυχημένη προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθε από τη ρωσική ενέργεια βοήθησε ώστε η τιμή του φυσικού αερίου να πέσει άνω του 59%. Και το πετρέλαιο με το brent βρίσκεται στους χαμένους καθώς υποχωρεί 9,7% και το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται άνω του 10%, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει την ημερήσια παραγωγή του αλλά και τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Στους κερδισμένους είναι σίγουρα ο χρυσός, με ετήσια κέρδη που ξεπερνούν το 13%, ενώ και φέτος νικητής αποδεικνύεται το Bitcoin.

Πηγή: newmoney.gr