Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης εναλλακτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να παρακαμφθεί η εναντίωση της Ουγγαρίας στην εκταμίευση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times (στη φωτογραφία του Reuters/Yves Herman, επάνω, σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ κυματίζουν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες).

Κατά το δημοσίευμα, το ποσό θα εξευρεθεί με την έκδοση αμοιβαίου χρέους. Η κατάρτιση του σχεδίου αυτού ακολουθεί την αδυναμία να κλειστεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής αυτού του μήνα.

Η αδιαλλαξία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας σχετικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία πυροδότησε ένα νέο χαμηλό στις σχέσεις του με την ΕΕ.

Κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής, κατέστρεψε τη στιγμή του εορτασμού του Κιέβου – και χαροποίησε το Κρεμλίνο – βάζοντας βέτο στο πακέτο οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, τετραετούς διάρκειας.

Ανταγωνιστική σχέση

Ακόμα και για τον Βίκτορ Ορμπαν, αυτή ήταν μια εντυπωσιακή παράσταση. Η άρνησή του να συμβιβαστεί για ένα βασικό ζήτημα ασφάλειας της ΕΕ, εξέπληξε ακόμα κι εκείνους που τον επικρίνουν εδώ και χρόνια.

Ο Daniel Hegedüs, ανώτερο στέλεχος στο think-tank του German Marshall Fund, δήλωσε: «Ηταν μια πράξη που κατέβασε στα χαμηλά την ΕΕ και ανέβασε στα ύψη την κλιμάκωση».

Αυτά τα 13 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο Βίκτορ Ορμπαν διατηρεί μια ανταγωνιστική σχέση με την ΕΕ, ώστε να κινητοποιεί τους ψηφοφόρους και να αποσπά οικονομικές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.