e-apodixi: Επιβράβευση έως 3.000 ευρώ για «μαϊμού» αποδείξεις – Χωρίς αναδρομική ισχύ το μέτρο

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης) του φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για οικονομική επιβράβευση όσων πολιτών καταγγέλουν στην εφορία πλαστές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών μέσω της εφαρμογής “e-apodixi”, θα ενεργοποιηθεί τελικώς το μπόνους επιβράβευσης ύψους από 100 έως 3.000 ευρώ το οποίο θα λαμβάνουν, εφόσον μετά από έλεγχο της εφορίας, διαπιστωθεί παραποίηση, παραβίαση η επέμβαση στρην ταμειακή μηχανή επιχειρηματιών η επαγγελματιών προκειμένου αυτή να εκδίδει “μαιμού” αποδείξεις.

 

Το κίνητρο της οικονομικής επιβράβευσης για τους καταγγέλοντες, που έως σήμερα έχουν φτάσει τους 239.000 εκ των οποίων οι 144.198 το έπραξαν επωνύμως σκανάροντας αποδείξεις μέσω του κινητού τους και αποστέλοντάς τες στην ΑΑΔΕ, ενώ 79.566 το έπραξαν,με τον ίδιο τρόπο,αλλά ανωνύμως,δεν θα έχει τελικώς αναδρομική ισχύ, με ένα λόγο δεν θα λάβουν ,για όσους επαληθεύθηκε η καταγγελία τους, μπόνους επιβράβευσης.

Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνεται π.χ. η πρόσφατη αποστολή στην ΑΑΔΕ αποδείξεων λιανικής από Σούπερ Μάρκετ στη Σπάρτη όπου μετά από έλεγχο των εφοριακών διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε με διπλές ταμειακές μηχανές αποκρύπτοντας 116.200 αποδείξεις λιανικής αξίας 852.000 ευρώ και με τον ΦΠΑ να φτάνει τα 127.000 ευρώ.

Από την άλλη η διάταξη που θεσπίζει το μπόνους επιβράβευσης σε καταγγέλοντες προβλέπει βαριές “καμπάνες “ύψους 100.000 ευρώ σε όσους επιχειρηματίες η επαγγελματίες εντοπιστούν μέσω του συστήματος καταγγελιών e-apodixi να έχουν παραβιάσει η παραποιήσει η επέμβουν στη λειτουργία των ταμειακών τους μηχανών ή όταν δεν διαβιβάζουν τις αποδείξεις λιανικής η παροχής υπηρεσιών στο my Data της ΑΑΔΕ.

Μιλώντας στη Βουλή ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ.Πιτσιλής ,κατά τη διάρκεια συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ανέφερε πως πρόκειται για ένα κίνητρο που εφαρμόζεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.”Στο Ηνωμένο Βασίλειο,είπε ο κ.Πιτσιλής, πολίτες που κατέδωσαν φορολογικές απάτες μοιράστηκαν πέρσι 509.000 λίρες (600.000 ευρώ), ενώ στις ΗΠΑ το μέτρο της οικονομικής επιβράβευσης είναι ακόμη πιό γενναιόδωρο καθώς το 15%-30% των ποσών που θα εισπράξει η εκεί εφορία (IRS) εάν εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις καταβάλλονται στους καταγγέλοντες. Μόνο πέρσι δόθηκαν 34,7 εκατ. δολλάρια σε 132 πολίτες που κατήγγειλαν φορολογικές απάτες υψηλού επιπέδου”.