Την ολική ανατροπή έκαναν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα ισχυρά κέρδη του πρώτου δίωρου (έφθασαν έως το +1,5%) εξανεμίστηκαν και παραχώρησαν τη θέση τους στις ρευστοποιήσεις, πιστοποιώντας την αδύναμη επενδυτική ψυχολογία.
Η «εικόνα» στις αγορές του εξωτερικού αναμφίβολα δεν ήταν υποστηρικτική, με τους αναλυτές να ανησυχούν αφενός για την εν εξελίξει κρίση στη Μέση Ανατολή, αφετέρου για τις επιπτώσεις στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην Ελλάδα, παράλληλα, η απουσία εγχώριων καταλυτών συνέβαλε στην αποτυχία διαφοροποίησης, αν και οι προσδοκίες για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s την προσεχή Παρασκευή παρείχαν ορισμένες στηρίξεις και «κράτησαν» την αγορά άνω των κρίσιμων ορίων των 1.160 μονάδων (εκθετικός 200άρης).
Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές απώλεσαν το σύνολο των ενδοσυνεδριακών κερδών και «γύρισαν» σε αρνητικό έδαφος, με την Εθνική Τράπεζα να αναδιπλώνεται κατά έως -2%. Από εκεί και πέρα, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ έκλεισαν στο «κόκκινο», ενώ η Mytilineos κατάφερε να «κρατήσει» έως τέλους το θετικό πρόσημο.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,34% και διαμορφώθηκε στις 1.169,79 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.173,76 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 27 μονάδες (από 1.165,63 έως 1.192,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 60,5 εκατ. ευρώ.
Μεταβλητότητα και ανησυχία
Η έντονη μεταβλητότητα και η αδύναμη ψυχολογία παραμένουν κυρίαρχες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται εμφανέστερα στους χαμηλούς ημερήσιους όγκους συναλλαγών -δείγμα της έκδηλης διστακτικότητας των επενδυτών.
Ο πόλεμος στη Γάζα, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση (επίσκεψη Μπάιντεν σε Αίγυπτο & Ισραήλ), ενισχύει τον κίνδυνο για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.
Η τιμή του πετρελαίου, από την πλευρά της, βρίσκεται σταθερά στα 90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο έχει περιοριστεί αισθητά, ευνοώντας σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλή «καταφύγια», όπως το δολάριο, το γεν και τον χρυσό.
Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν σε πολυετή υψηλά, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα ιστορικά επίπεδα έως τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2024. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται ότι η πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
Στον αντίποδα, οι αισιόδοξοι μπορούν κάλλιστα να αντιπαραθέσουν την προσδοκία περαιτέρω αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, με τους αναλυτές να «ποντάρουν» στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι από τον οίκο Standard & Poor’s, ο οποίος τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα δημοσιεύσει το νέο report για την πιστοληπτική ικανότητα.
Την 1η Δεκεμβρίου, δε, θα ακολουθήσει και η ετυμηγορία του Fitch, ενώ στο μεσοδιάστημα θα έχουν μεσολαβήσει τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αλλά και τα επόμενα βήματα στην πορεία αποεπένδυσης του δημοσίου στις τράπεζες.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,58% και τις 447 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,64%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,57% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,73%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,32%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει έως 50 μονάδες, με τον Nasdaq να συρρικνώνεται άνω του 1%.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στην περιοχή των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,38% και τα 86,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,39% και τα 89,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,19% και τα 1.937 δολάρια ανά ουγγιά.