Κόκκινα δάνεια: Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για servicers και εξωδικαστικό μηχανισμό

Παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη διαχείριση των “κόκκινων ” δανείων κάθε κατηγορίας, ύψους δισεκ. ευρώ, από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων και Πιστώσεων (servicers), αλλά και αλλαγές που στοχεύουν στη βελτίωση και στην αποδοτικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού τακτοποίησης ληξπρόθεσμων οφειλών προς δημόσιο, τράπεζες και servicers, θα περιλαμβάνει στις βασικές του διατάξεις το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα με διάταξη στο σχέδιο νόμου οι servisers που διαχειρίζονται ,γιαα λογαριασμό των funds, δάνεια κάθε κατηγορίας συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ (καταναλωτικά, επιχειρηματικά, στεγαστικά,επαγγελματικά) τα οποία απέκτησαν από τις συσδτημικές τράπεζες μέσω του προγράμματος “Ηρακλής”, θα υποχρεούνται να τηρούν, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση άρνησης, κώδικα δεοντολογίας έναντι των δανειοληπτών ο οποίος θα προβλέπει:

1) Για κάθε οφειλέτη θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν σε πραγματικό χρόνο προσωποποιημένη ενημέρωση όσον αφορά το ύψος του υπολοίπου της οφειλής του, τον αριθμό των υπολοιπόμενων δόσεων πληρωμής του δανείου κλπ.

2) Θα απαγορεύονται οι επαναλαμβανόμενες οχλήσεις στους οφειλέτες η στους εγγυητές των δανείων.

3) δεν θα προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες χωρίς την ενημέρωση και φυσικά χωρίς την έγκριση των δανειοληπτών.

4) Εάν έχουν εισπράξει επιπλέον οφειλές από όσες προβλέπει η συμφωνία με τους οφειλέτες θα οφείλουν να επιστρέψουν εντόκως τα υπερβάλλοντα ποσά.

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό οι διατάξεις του σχεδίου νόμου θα επιτρέπουν μεγαλύτερο «κούρεμα» οφειλών σε όσους δανειολήπτες είναι ενήμεροι στις δόσεις τους, ενώ θα καταργηθούν ορισμένες προυποθέσεις που αποτρέπουν σημαντικό αριθμό οφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) με χρέη άνω των 10.000 ευρώ στο να ενταχθούν στη ρύθμιση των έως 240 μηνιαίων δόσεων προς το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και σε έως 420 μηνιαίες δόσεις σε τράπεζες και servicers.

Ως γνωστόν εφόσον ο οφειλέτης είναι ενήμερος στην αποπληρωμή των δόσεων αναστέλλονται για αυτόν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (διαταγές πληρωμής,κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας).