Αντιμέτωπη με πληρωμές που αγγίζουν το 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου βρίσκεται η κυβέρνηση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι “μπλοκάρουν” κάθε πηγή χρηματοδότησης, προκειμένου να την αναγκάσουν να συμμορφωθεί με τους όρους του μνημονίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού για την iefimerida, τα 1,7 δισ. ευρώ, που πρέπει να βρεθούν πριν καν συγκληθεί το Eurogroup, αφορούν σε: μισθούς (465 εκατ. ευρώ), ασφαλιστικά Ταμεία (860 εκατ. ευρώ) και κάλυψη συναλλαγματικών κινδύνων (400 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τον Απρίλιο η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι ανελαστικές δαπάνες θα φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Νωρίς- νωρίς, στις 9 του μήνα πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, για τόκους 200 εκατ. ευρώ, για μισθούς- συντάξεις 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 465 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15νθήμερο, σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία 1,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα πλήρους απορρόφησης τους από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από το εμπάργκο της ΕΚΤ.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, όχι μόνο δεν πρόκειται να αρκεστούν στην λίστα με τις μεταρρυθμίσεις – ακόμηκαι αν την έχουν ως την Δευτέρα – αλλά τονίζουν ότι ότι οι κάνουλες χρηματοδότησης δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν η κυβέρνηση δώσει τα πρώτα δείγματα εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή είτε να εκδώσει όλες τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις είτε να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.
Αυτό, σε συνδυασμό με την εμμονή του Βερολίνου να βλέπει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από το πρίσμα του Μνημονίου, πρακτικά σημαίνει ότι παραμένουν στο τραπέζι οι εισηγήσεις για ανατροπές στο ΦΠΑ και στο Ασφαλιστικό, ως κατ’ εξοχήν μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.