Ομόλογα: Μικρή υποχώρηση στις αποδόσεις τους - «Φρένο» μετά τις μεγάλες απώλειες της Πέμπτης

Eλαφρώς βελτιωμένη εικόνα εμφανίζει την Παρασκευή (29/9) η αγορά ομολόγων, καθώς οι τιμές ανέκαμψαν μετά τη μεγάλη υποχώρηση τους την Πέμπτη.

Παρά τη βελτίωση, ωστόσο, το κλίμα παραμένει αρνητικό τόσο στην εγχώρια όσο και στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μεταξύ των επενδυτών εδραιώνεται η προσδοκία πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών.

Θετικά επηρέασε τα εγχώρια ομόλογα η επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του καναδικού οίκου DBRS για την Ελλάδα.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, βελτίωσε τις εκτιμήσεις της για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% φέτος, κατά 0,4% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση που είχε διατυπώσει ο οίκος τον Ιούνιο. Ωστόσο, διατηρεί αμετάβλητη στο 1,5% την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του 2024.

Στο 4,34% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της, καταγράφηκαν συναλλαγές 54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 30 εκατομμύρια αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,34% από 4,42% που έκλεισε χθες, έναντι 2,82% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,52% από 1,47% .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0575 δολάρια από το επίπεδο των 1,061 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.