Πλησίασε τα 95 δολάρια το πετρέλαιο - «Το ράλι θα σβήσει με την επιπλέον παραγωγή που αναμένεται», λέει η City

Το πετρέλαιο αυξήθηκε προς τα 95 δολάρια το βαρέλι, παρατείνοντας μια ισχυρή άνοδο που οφείλεται στη ζήτηση και στους περιορισμούς της προσφοράς από τους ισχυρούς της ΟΠΕΚ+.

Το μπρεντ αυξήθηκε κατά 62 σεντς, στα 94,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωναν άνοδο 72 σεντς, στα 91,49 δολάρια.

Το μπρεντ και το WTI σημείωσαν άνοδο για τρεις συνεχείς εβδομάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο, και βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξησή τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι αναλυτές της City για το πετρέλαιο

Η Citi έγινε τη Δευτέρα η τελευταία τράπεζα που προέβλεψε ότι οι τιμές του μπρεντ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι εφέτος για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές, αν και η τεχνική εικόνα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενδέχεται να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου πάνω και από τα 100 δολάρια το βαρέλι για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα, η επιπλέον παραγωγή σημαίνει ότι «οι τιμές των 90 δολαρίων φαίνονται μη βιώσιμες». Προσθέτουν, δε, ότι, σε περίπτωση αύξησης της παραγωγής, θα μειωθεί η τιμή των βασικών καυσίμων, όπως η βενζίνη και το ντίζελ.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν νέα παράταση στις μονομερείς περικοπές της προσφοράς τους. Οι περιορισμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν την αγορά σε έλλειμμα 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο και μια επακόλουθη μείωση των αποθεμάτων θα μπορούσε να αφήσει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών το 2024, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.