Σχέδιο για «ειδικό τέλος κλιματικής αλλαγής» - Θα είναι στοχευμένο και περιορισμένο

Mε αύξηση δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πρόσθετα κονδύλια από διάφορες πηγές εσόδων και με ένα ειδικό περιβαλλοντικό τέλος λόγω της κλιματικής αλλαγής η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών και την περιβαλλοντική θωράκιση της χώρας.

Τα αρμόδια υπουργεία κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ειδικά για τον έκτακτο(;) φόρο και παραπέμπουν στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, αν και οι σχετικές πληροφορίες μιλούν για ένα στοχευμένο και περιορισμένο μέτρο.

Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο εάν τον ειδικότερα τέλος θα το πληρώσουν και οι επιχειρήσεις νοικοκυριά, πως θα επιβληθεί κλπ. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η εξειδίκευση του θα γίνει στο πλαίσιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή μέσα στο πρόσεχες διάστημα.

Παράλληλα, στο Λογιστήριο του Κράτους ξεσκονίζονται όλοι οι κωδικοί κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να βρεθούν κονδύλια και πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες δαπάνες.

Από κει και πέρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρει στην οικειοθελή εισφορά των επιχειρήσεων ενώ ήδη έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις για δωρεές από τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Επίσης υπάρχει ειδικός λογαριασμός αρωγής που μπορεί οποιοσδήποτε να συνεισφέρει στην μάχη της αποκατάστασης των ζημιών που άφησε στο πέρασμα του ο Daniel.