Με πτώση 0,71% ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Στα 139,61 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση της Δευτέρας (11/9), πρώτης της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά την αρχική ισχυρή άνοδο που σημειώθηκε στον απόηχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, στη συνέχεια ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σημείωσε πτώση, με αποτέλεσμα να κλείσει στα κόκκινα.

Η αγορά είχε προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχοντας καταγράψει ένα ισχυρό ράλι από τον περασμένο Οκτώβριο και η προεξόφληση αυτή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τις οικονομικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών δημιούργησε «δεύτερες σκέψεις» στους επενδυτές.

Πάντως, μετά την αναβάθμιση από τον οίκο DBRS, η Eurobank Equities εκτιμά ότι το ΧΑ θα ωφεληθεί και των άλλων αναβαθμίσεων που έρχονται (Fitch, S&P, Moody’s), σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν πολύ ελκυστικές.

Μάλιστα, εκτιμά ότι δεν έχει εξαντληθεί η άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ειδικά λόγω της μείωσης του κόστους κεφαλαίου, αφού μια μείωση κατά 1% στο κόστος κεφαλαίου θα μεταφραζόταν σε άνοδο των τιμών των μετοχών αυτών τιμή κατά 13%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ η Goldman Sachs χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική για τις εγχώριες τράπεζες την αναβάθμιση σε status επενδυτικής βαθμίδας.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε στις 1.250,59 μονάδες

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.250,59 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,71%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.282,65 μονάδες (+1,84%) και κατώτερη τιμή στις 1.247,02 μονάδες (-0,99%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 139,61 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 57,13 εκατ. αφορούσαν συναλλαγές σε πακέτα, ενώ διακινήθηκαν 23.585.193 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,88%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,70%.

Ανοδικά κινήθηκαν 40 μετοχές, 64 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,40%) και των Τροφίμων (+1,25%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,78%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,58%).