Οι αγοραστές «φρέναραν» την 4ήμερη διόρθωση στο Χρηματιστήριο - Μεγάλος «πρωταγωνιστής» ο ΟΠΑΠ

Σε μια συνεδρίαση «ασανσέρ», όπου απειλήθηκαν μέχρι και οι στηρίξεις των 1.260 μονάδων, οι αγοραστές έκαναν μια εντυπωσιακή αντεπίθεση στο β’ μισό και εντέλει κατάφεραν να επικρατήσουν, βάζοντας «φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μεγάλος «πρωταγωνιστής» ήταν ο ΟΠΑΠ, καθώς αποτελέσματα και μέρισμα ανέβασαν τη μετοχή στα 16,5 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στα 6 δισ. ευρώ (δεύτερη μεγαλύτερη, πίσω μόνο από Coca – Cola). Στις τράπεζες το κλίμα ήταν αισθητά βελτιωμένο, με τα κέρδη να φθάνουν έως το +1,5%. Ράλι στο +3% έκανε και η Aegean, ενώ η ΕΥΑΘ «βούλιαξε» κατά τουλάχιστον 3% στη χειρότερη ημέρα του 2023.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,73% και διαμορφώθηκε στις 1.276,52 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.267,33 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.260,12 έως 1.281,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 105,4 εκατ. ευρώ.

Δεν ανησυχούν οι επενδυτές

Οι επενδυτές, μετά την ισχυρή διόρθωση της Δευτέρας, κατάφεραν να βάλουν «stop» στο 4ήμερο πτωτικό σερί και να ανακόψουν τη διόρθωση, η οποία έφθασε έως τις 50 μονάδες (από 1.318 μονάδες στις 29/8 σε 1.267 μονάδες στις 4/9).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πρόσφατες απώλειες είχαν κυρίως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και εντάσσονταν στην απόπειρα ρευστοποίησης ενός μέρους των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (πέριξ του +40%).

Επομένως, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα αλλαγής της μεσο-μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις, πάντως, επέτεινε και η έντονη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών, οι οποίες παραμένουν έρμαιο των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων. Το τι ακριβώς θα γίνει, αν δηλαδή θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή αν θα προτιμηθεί η «παύση», πυροδοτεί μεγάλα κύματα νευρικότητας στους traders.

Σε κάθε περίπτωση, η Λεωφόρο Αθηνών αναζητά και εγχώριους καταλύτες, όπως για παράδειγμα είναι τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου ή τα σενάρια για τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Με μεγάλη προσμονή αναμένεται και η έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες, όπως φυσικά και η ετυμηγορία του DBRS την προσοχή Παρασκευή (8 Αυγούστου), η οποία βέβαια λίγο – πολύ έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.

Αύριο, δε, η Λεωφόρος Αθηνών περιμένει και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει οριακές μεταβολές στο -0,07% και τις 457 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones περιορίζεται ελαφρώς κατά 60 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει νέα άνοδο, μετά την τρίμηνη παράταση στη μειωμένη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,89% και τα 87,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,40% και τα 90,2 δολάρια ανά βαρέλι.

Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,71% και τα 1.953 δολάρια ανά ουγγιά.