Απότομη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο - Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2,5 μηνών

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο μπήκε στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραψε τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τις 26 Ιουνίου. Οι πωλητές, με εξαίρεση το πρώτο ημίωρο, ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο ταμπλό, οδηγώντας την ελληνική αγορά κάτω των στηρίξεων των 1.270 μονάδων (χαμηλό από 18/8).

Οι τράπεζες «σήκωσαν» το μεγαλύτερο βάρος, με τις Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank να διολισθαίνουν έως και 5%. Υψηλές απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν και οι ΔΕΗ, Mytilineos, Jumbo, Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Motor Oil. Από την πλευρά του, ο ΟΠΑΠ περιορίστηκε στα 15,7 ευρώ, καθώς μετά τη συνεδρίαση θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 2,47% και διαμορφώθηκε στις 1.267,33 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 32 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.299,47 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 38 μονάδες (από 1.267,33 έως 1.305,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 84,6 εκατ. ευρώ.

Βραχυπρόθεσμες πιέσεις στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιδόθηκαν σε μπαράζ πωλήσεων στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από τις 1.300 μονάδες και να «βουτά» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Παρά το ισχυρές μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές, ορισμένα funds σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα υψηλά κέρδη του 2023 (ξεπερνούν το 40%), μειώνοντας τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές.

Την εν λόγω βραχυπρόθεσμη τάση επιτείνει και η έντονη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών, οι οποίες παραμένουν έρμαιο των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων.

Το τι ακριβώς θα γίνει, αν δηλαδή θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή αν θα προτιμηθεί η «παύση», πυροδοτεί μεγάλα κύματα νευρικότητας στους traders. Κι αυτό, εύλογα, επιδρά (και) στην ελληνική αγορά.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Λεωφόρος Αθηνών αναζητά επιλεκτικά στηρίγματα, όπως για παράδειγμα είναι τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου ή τα σενάρια για τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Με μεγάλη προσμονή αναμένεται και η έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες, όπως φυσικά και η ετυμηγορία του DBRS την προσοχή Παρασκευή (8 Αυγούστου), η οποία βέβαια λίγο – πολύ έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ενδεχόμενη αναβάθμιση θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα -για πρώτη φορά από το 2010-, με αποτέλεσμα την έλευση «φρέσκων» (και πιο «συστημικών») κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τη διόρθωση του Αυγούστου και την γενικευμένη αδυναμία των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να μετρά σωρευτικά κέρδη άνω του 40%.

Επομένως, το «στοίχημα» του τελευταίου 4μήνου (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) έγκειται στο κατά πόσο οι επενδυτές θα αξιοποιήσουν το θετικό momentum, ανεβάζοντας εκ νέου ρυθμούς, ή θα επιλέξουν την αφομοίωση των κεκτημένων, αφήνοντας το πόδι από το γκάζι.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,29% και τις 459 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,13%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,18% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,05%. Στον αντίποδα, ο ιταλικός FTSE MIB μειώνεται κατά 0,38%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street είναι κλειστή σήμερα, λόγω της Ημέρας για τους Εργαζόμενους (Labor Day).