«Πληγώθηκε» από τις τράπεζες το Χρηματιστήριο - «Παραβιάστηκε» το οχυρό των 1.300 μονάδων

Στην πίεση των πωλητών παραδόθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το οχυρό των 1.300 μονάδων να «παραβιάζεται», ως απόρροια της κλιμάκωσης των εντολών πώλησης. Η σημερινή συνεδρίαση, εξάλλου, ήταν αρκετά περίπλοκη και νευρική, με την αγορά να προσπαθεί να βρει ισορροπίες μετά το χθεσινό rebalancing στους δείκτες του MSCI.

Στο ταμπλό, οι τράπεζες τέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς υποχώρησαν κατά έως 2,5%, ενώ τα ΕΛΠΕ απώλεσαν τουλάχιστον 1%, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών του β’ τριμήνου. Αξιοσημείωτες απώλειες εμφάνισαν και οι ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Coca – Cola, Autohellas. Από την πλευρά τους, ΟΠΑΠ, Cenergy και ΟΤΕ κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τα θετικά πρόσημα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντική πτώση κατά 0,99% και διαμορφώθηκε στις 1.299,47 μονάδες, χάνοντας 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.312,49 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 20 μονάδες (από 1.296,59 έως 1.316,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 77 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης είχε σχεδόν μηδενική μεταβολή.

Επιμένει η διστακτικότητα

Ο Αύγουστος έφυγε, αλλά η διστακτικότητα παραμένει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελληνική αγορά να εξακολουθεί να «ταλαντεύεται» στην περιοχή των 1.300 – 1.320 μονάδων.

Ο προηγούμενος μήνας ήταν ο πρώτος αρνητικός έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους θετικούς, καθώς οι traders προτίμησαν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία παραμένουν άνω του 40%.

Από εδώ και πέρα, και ενόσω οι επενδυτές αφήνουν πίσω τις καλοκαιρινές διακοπές, η συναλλαγματική ομαλότητα αναμένεται να αποκατασταθεί στην ελληνική αγορά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μας περιμένει ένα «γεμάτος» Σεπτέμβριος.

Στις 8 του μήνα είναι προγραμματισμένο το report του οίκου DBRS, με ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης να σηματοδοτεί την επίσημη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα (για πρώτη φορά από το 2010).

Την ίδια στιγμή, οι εισηγμένες συνεχίζουν τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του β’ τριμήνου (ΟΠΑΠ στις 4/8), ενώ προς τα τέλη του μήνα επίκειται να ξεκινήσει και η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου στις τράπεζες.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Optima Bank, η οποία τοποθετείται χρονικά εντός του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι παραπάνω αισιόδοξες εξελίξεις τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη των διεθνών αγορών, οι οποίες εξακολουθούν να ταλανίζονται από την προοπτική διατήρησης των υψηλών επιτοκίων. ΕΚΤ και Federal Reserve δεν αποκλείεται να προβούν σε νέες παρεμβάσεις σύσφιγξης μέσα στον Σεπτέμβριο, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού.

Εκτός, φυσικά, αν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία -ιδίως της Ευρωζώνης- καταστήσουν πιο φειδωλούς τους τραπεζίτες, ανοίγοντας το παράθυρο της «παύσης».

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 458 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διευρύνεται κατά 200 μονάδες, χάρη στις προσδοκίες «παγώματος» των επιτοκιακών αυξήσεων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, εν μέσω των εξελίξεων στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,75% και τα 85,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,37% και τα 88,0 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,05% και τα 1.966 δολάρια ανά ουγγιά.